Ilustrācija — FOLD

Ar dažādu notikumu sēriju Rīgā šonedēļ tiek atzīmēta Arhitektūras nedēļa. Notikumu mērķis ir izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par arhitektūras nozari un tās virzību. Arhitektūras nedēļu noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā apbalvošanas ceremonija «Hanzas Peronā», kas norisināsies piektdien, 27. augustā, kad tiks paziņoti apbalvojuma laureāti.

Ziņas Fold 24. augusts, 2021

23. augustā tika atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 nominantu darbu izstāde, kas ir publiski pieejama ikvienam interesentam. Gluži tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad izstāde apskatāma vairākos punktos, un katrs no tiem ir veltīts vienam nominētajam objektam. Šie punkti ir izvietoti Rīgas pilsētvidē, taču šogad sniedzas arī ārpus Rīgas centra robežām, lai plašākam interesentu lokam sniegtu iespēju iepazīties ar nominantu veikumiem.

 

Izstādē ir apskatāmi vienpadsmit atlases žūrijas izvirzītie nominanti — Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā («Mailitis Architects» un «Arhitekta J. Pogas birojs»), Ogres Centrālā bibliotēka («PBR»), Biroja ēkas pārbūve Miera ielā («Didrihsons arhitekti»), Privātmāja Jūrmalā «House 61» («Sampling»), Stūķu kūts (Andra Šmite), Trīs plātņu māja («Gaiss»), Villa Dālija («Ēter»), «Lindenholmas» dzīvojamās apbūves pirmā kārta («Didrihsons arhitekti», «Linia», «Labie koki», «IN4 Design Ideas»), Rūmenes kūts pārbūve («Zaigas Gailes birojs»), ekspozīcija «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» Venēcijas arhitektūras biennālē («NRJA»), kā arī MAD Arhitektūras telpa («NRJA»). Ar izstādes punktiem ir iespējams iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Trešdien, 25. augustā, plkst. 17.00 norisināsies atvērta diskusija «Vai kopā būšana ir labas arhitektūras pamatvērtība?». Eiropas Savienības iniciatīvas «Jaunais Eiropas «Bauhaus»» devīze «skaisti, ilgtspējīgi, kopā» izvirza kopā būšanu kā vienu no mūsdienu būtiskākajām vērtībām un darbības principiem, un to akcentējusi arī pašreizējā pandēmija. «Lai gan visa pasaule pavadīja lielu daļu sava laika, esot izolēti, visiem kļuva skaidrs, ka, tikai esot kopā, mēs būsim spējīgi virzīties uz labāku nākotni. Tāpēc vēl izteiktāk nekā iepriekš arī arhitektiem ir nepieciešams domāt par to, kā viņu darbs veicina cilvēku un sabiedrības kopā būšanu,» uzsver pasākuma rīkotāji. Diskusijā piedalīsies atlases žūrijas pārstāvji, arhitekti Ilze Liepiņa, Evelīna Ozola un Oskars Vāvere, kā arī režisors Uģis Olte. Veicot iepriekšēju reģistrāciju, diskusiju būs iespējams apmeklēt klātienē Latvijas Arhitektu savienības telpās, Torņa ielā 11. Interesentiem būs iespēja diskusiju vērot arī tiešsaistē. Plašāka informācija, reģistrācija, kā arī diskusijas tiešraide — pasākuma Facebook vietnē.

 

Piektdien, 27. augustā, plkst. 14.00 Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 ceremonijas dienu ievadīs arhitektūras profesionāļu atvērtās lekcijas, kas norisināsies Latvijas Arhitektu savienības telpās un būs pieejamas ikvienam interesentam, gan klātienē, gan virtuāli. Lekcijās fināla žūrijas pārstāvji — arhitekti Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto) un Stīns Enriko Andersens (Steen Enrico Andersen) —, kā arī arhitekte un žurnāliste Ieva Zībarte, stāstīs par dažādām, mūsdienu arhitektūrai svarīgām tēmām. Plašāka informācija, reģistrācija, kā arī lekciju tiešraide — pasākuma Facebook vietnē.

 

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks 27. augustā plkst. 19.00, Latvijas Arhitektūras gada balvu 2020 saņēmušajā «Hanzas Peronā». Ceremonijas laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā. Ceremoniju būs iespējams apmeklēt klātienē, gan arī vērot tiešsaistē.

 

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu 2021 un Arhitektūras nedēļas pasākumiem — Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.