Attēls — «H2E»

Dizaina birojs «H2E» ir izdevis grāmatu, kurā dalās ar secinājumiem par dizaina procesu un izaicinājumiem. Izdevumā iekļautas arī Kristas Vāveres veiktās intervijas ar Latvijas Dizaina gada balvas 2019 žūriju un Alūksnes bānīša stacijas ekspozīcijas tapšanas stāsts.

Ziņas Fold 16. novembris, 2021

«Dizains ir attieksme pret sabiedrību un pret nozari. Šajā izdevumā pārkāpjam latviešu tautas parunu «runāšana sudrabs, klusēšana zelts» un dalāmies savā profesionālajā skatījumā par dizaina radīšanas procesu, cerot, ka mūsu pieredze var palīdzēt risināt jaunus izaicinājumus, saīsinot kādu ceļu līdz kvalitatīvam rezultātam,» tā grāmatu ievada multidisciplinārā «H2E» komanda.

 

Grāmata radīta ikvienam, kurš interesējas par dizainu. Ar šī izdevuma radīšanu «H2E» sniedz sabiedrībai ieskatu dizaina procesā, kopsavilkumu par Latvijas Dizaina gada balvas pirmajiem trīs gadiem un savu redzējumu par konkursu kā sarunu ar sabiedrību par dizainu. Tieši šāda veida dokumentēšana un izvērtēšana var sekmēt dialoga veidošanu sabiedrībā, dažādu institūciju starpā un uzņēmējdarbības vidē, kā arī veicināt starptautisku dizaina nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un Latvijas dizaina atpazīstamību.

Grāmatai ir trīs daļas. Uz jautājumu «Kas ir labs dizains?» atbildi pirmajā grāmatas sadaļā sniedz «H2E» vadošie dizaineri Ingūna Elere un Holgers Elers, kā arī uzņēmuma vadītāja Dagnija Balode. Otrā daļa «Process» pievēršas dizaina procesam, kas detalizētāk skaidrots caur starptautisku uzmanību guvušās Alūksnes bānīša stacijas ekspozīcijas projektu.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir bijis «H2E» projekts trīs gadu garumā, un šajā laikā uzkrātās zināšanas un atziņas atspoguļotas grāmatas trešajā daļā «Pieredze». Intervijās savu skatījumu uz Latvijas dizaina procesiem pasaules kontekstā atklāj dizaina studijas «DotDash» vadītāja Despina Makre (Despina Macris), arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs Viktorijas un Alberta muzejā Kristofers Tērners (Christopher Turner), dizaina studijas «Fjord» radošais direktors Daniels Bošs (Daniel Bosch), «Infogram» vadošais produktu dizainers Jānis Godiņš, «Talented» dizainere Indra Komarova un godalgotais dizainers Artūrs Analts. Papildus intervijām kā kopsavilkums par Latvijas dizaina nozarē pieredzēto iekļauti citāti no 2017. un 2018. gada Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas dalībniekiem.

 

Grāmatu iespējams iegādāties, rakstot uz info@h2e.lv. Tās izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un «Arctic Paper Latvia».