Foto — Rebeka Lamarša–Vadela

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) izziņo filmas «Viss reizē zied» («And suddenly it all blossoms») tiešsaistes pirmizrādi. No 25. līdz 29. novembrim ikvienam interesentam būs iespēja bez maksas noskatīties filmu, reģistrējoties biennāles mājaslapā.

Ziņas Fold 25. novembris, 2021

RIBOCA2 norisinājās 2020. gadā, taču pandēmijas dēļ daudziem nebija iespēju izstādi apmeklēt, tāpēc biennāles galvenā kuratore Rebeka Lamarša–Vadela (Rebecca Lamarche-Vadel) piedāvāja pārvērst izstādes telpu filmas uzņemšanas laukumā. Īstenojot kuratores ieceri, pirmo reizi tik liela mēroga laikmetīgās mākslas izstāde tika pārveidota pilnmetrāžas filmā. Kā norāda projekta veidotāji, «Viss reizē zied» ir ceļojums mūsdienu sarežģītajā laikā, kurā savijas cerības, vēlmes un šaubas par šodienu.

 

«Filma aicina sekot balsij, kuras pārdomas par šodienu kļūst par meditāciju, ko pavada mākslas darbi. Filmas vide — dabas, apstādinātās spēkstacijas, pamestā peintbola laukuma, noliktavu, putnu baru, kruīza kuģu un dzelzceļa sliežu vienotā «ekosistēma» — padara filmas telpu par patstāvīgu metaforu padomju ideālu un kapitālistu cerību sabrukumam. Atdarinot vienu nepārtrauktu kadru, filma atspoguļo pasauli starp vakardienu un šodienu. Vidē, kur pasaules gals pienācis ne vienreiz vien — ar okupācijām, kariem, ekonomiskiem satricinājumiem, atdzimšanu un atjaunotni –, Latvijas un Baltijas šodienas konteksts ir nepārprotami nolasāms,» stāsta filmas autori.

«Viss reizē zied» režisējusi biennāles galvenā kuratore Rebeka Lamarša–Vadela kopā ar latviešu režisoru Dāvi Sīmani, bet filmas galvenais operators ir Andrejs Rudzāts. Skaņu celiņu veidojusi un aizkadra balsi ierunājusi franču mūziķe Lafawndah. Šogad filma «Viss reizē zied» saņēmusi divas nominācijas Latvijas nacionālajā kino balvā «Lielais Kristaps» — Andrejs Rudzāts nominēts kategorijā «Labākais dokumentālās filmas operators», bet Ernests Ansons — kā labākais skaņu režisors.

 

Līdz šim filma piedzīvojusi klātienes pirmizrādes Londonā, Maskavā, Berlīnē, Bāzelē, Parīzē un Rīgā. Sākot no šodienas, 25. novembra, plkst. 19.00 filma līdz 29. novembrim ikvienam interesentam pieejama, reģistrējoties RIBOCA mājaslapā. Savukārt izstādes digitālajā vietnē pieejams RIBOCA2 katalogs un papildus informācija par filmā redzamajiem darbiem.

 

Filmas veidošanu finansiāli atbalstīja Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Starptautiskās pirmizrādes atbalstīja Baltijas kultūras fonds projektā «The Parcours of the Blossoming», kas īstenots kopā ar «Temnikova & Kasela» galeriju Igaunijā un mākslas, rezidenču un izglītības centru «Rupert» Lietuvā.