Foto — Kristians Luhaers

Īsi pirms 1991. gada janvāra barikāžu 31. gadadienas Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) izdevusi konferences «X stunda. Barikādēm 30» grāmatu. Tajā apkopots bagātīgs izklāsts par pērn barikāžu 30. gadadienai veltītajā konferencē pausto, atskatoties uz 1991. gada janvāra notikumiem un caurskatot iepriekš vēl plaši neapspriestas tematiskās līnijas — gatavošanos barikādēm un mediju kā ziņneša lomu. Jaunā publikācija ir latviešu un angļu valodās.

Ziņas Fold 18. janvāris, 2022

Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgas pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras un militārpersonu centieni pārņemt valstī varu izgāzās. 1991. gada janvāra barikādes ir būtiska Latvijas vēstures daļa, un tās uzskatāmas par izcilu starptautiskas nozīmes nevardarbīgas pretošanās piemēru, demonstrējot masveidīgu tautas gatavību aizsargāt savu valsti.

 

Izdevuma «X stunda. Barikādēm 30» saturisko kodolu veido trīs pērn notikušās konferences paneļdiskusijas — «X stunda», kurā piedalījās tā laika aktīvie barikāžu rīkotāji, «Mūsu cilvēki», kurā dalību ņēma personas, kuras nesavtīgi atbalstīja barikāžu norisi, un «Vēstījums no barikādēm», kurā tika pārstāvēti mediji. Grāmatas ievadā lasāmas LNB direktora Andra Vilka un valsts augstāko amatpersonu — Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita, Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa un kultūras ministra Naura Puntuļa — uzrunas, kā arī Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja 1991. gadā Romualda Ražuka un vēsturnieka Edgara Engīzera tā laika politisko un vēsturisko situāciju skaidrojoši referāti.

Grāmatu papildina plašs vēsturisko fotomateriālu klāsts no 1991. gada barikāžu muzeja, kā arī Saeimas un privātiem foto krājumiem. Savukārt barikāžu notikumu hronoloģijā palīdz orientēties detalizēta laika līnija no 1990. gada 18. marta, kad Latvijas Tautas fronte guva uzvaru Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās Padomes vēlēšanās, līdz pat 1991. gada 24. augustam, kad Krievijas prezidents Boriss Jeļcins parakstīja dekrētu par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valstiskās neatkarības atzīšanu.

 

Izdevuma dizainu veidojusi grafikas dizainere Tatjana Raičiņeca, bet dizainers Verners Timoško radījis «X stunda. Barikādēm 30» vizuālo identitāti. Raičiņeca atzīmēja, ka grāmatas dizains veidots tā, lai visa iekļautā informācija būtu vienkārši uztverama, kas īpaši svarīgi mazāko klašu skolēniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tas noteicis gan burtveidola izvēli, gan grafikas režģu lietojumu. Grāmatas iekšlapām izmantota divu toņu druka. Lai uzsvērtu konferences nozīmību un izceltu notikuma svinīgo raksturu, izvēlēts tonis ar metālisku spīdumu.

 

Grāmata pieejama LNB, Latvijas skolu un publiskajās bibliotēkās, kā arī 1991. gada barikāžu un Tautas frontes muzejos. Publikācija tapusi, pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam. Konferences «X stunda. Barikādēm 30» video ieraksti pieejami LNB YouTube vietnē.