Attēls — «Daugavpils 2027»

Iniciatīvas «Daugavpils 2027» komanda aicina piedalīties pasākumā «Jaunais Eiropas «Bauhaus» un mūsu padomju mantojums». Lekcijā ar zināšanām dalīsies arhitektūras domātāji Ieva Zībārte un Mārtiņš Eņģelis, un tā notiks 22. februārī plkst. 16.00 «Zoom» platformā.

Ziņas Fold 18. februāris, 2022

Jaunais Eiropas «Bauhaus» ir Eiropas Savienības iniciatīva, kas tiecas nojaukt robežas starp zinātni un tehnoloģijām, mākslu, kultūru un sociālo iekļaušanu, ar dizaina palīdzību meklējot risinājumus ikdienas problēmām.

 

«Bauhaus» pamati meklējami 20. gadsimta 20. gados. Tā bija arhitektūras, mākslas un rūpniecības skola, kas iezīmēja visa 20. gadsimta arhitektūras un dizaina pamatprincipus. Kā norāda pasākuma «Jaunais Eiropas «Bauhaus» un mūsu padomju mantojums» rīkotāji, Austrumeiropā «Bauhaus» idejas aizstāja padomju modernisms, «hruščovkas» un tipveida guļamrajoni.

 

Padomju mantojums ir neatņemama mūsdienu Latvijas pilsētvides daļa — ap 70% no visām ēkām tika uzbūvētas no 1946. līdz 1990. gadam. Kopumā aptuveni puse Austrumeiropas iedzīvotāju mīt šajā laikā būvētās mājās, tāpēc dzīves kvalitātes, pieejamības, dizaina un vides uzlabošana ir aktuāls izaicinājums gan Latgalei un Latvijai, gan pārējai Eiropai.

 

Iniciatīvas «Daugavpils 2027» komanda, kas veidota, Daugavpilij cīnoties par iespēju 2027. gadā kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, aicina pašvaldību attīstības departamentu pārstāvjus, projektu vadītājus, nevalstisko organizāciju un kultūras jomas pārstāvjus, infrakstruktūras projektu vadītājus, kā arī visus interesentus uzzināt vairāk par šo starpdisciplināro programmu, iepazīties ar Jaunā Eiropas «Bauhaus» principiem un piemēriem no Latvijas un Latgales, kā arī noskaidrot par iedvesmojošām pilsētvides uzlabošanas iniciatīvām.

 

Pasākumā piedalīsies Jaunā Eiropas «Bauhaus» kontaktpunkta vadītāja Latvijas Arhitektu savienībā Ieva Zībārte, kura iepazīstinās ar šīs iniciatīvas principiem. Savukārt pilsētvides pētnieks un tūrisma kritiķis, raidījuma «Ielas garumā» veidotājs, kā arī viens no «Daugavpils 2027» pieteikuma kultūras un mākslas programmas kuratoriem Mārtiņš Eņģelis pastāstīs par jēdzieniem, kas raksturo ilgtspējīgu un pielāgoties spējīgu Eiropas pilsētu, — viedpilsētām, vietradi, nulles emisijām, satiksmes mierināšanu, kultūrplānošanu u.c.

 

Lai piedalītos pasākumā, interesenti aicināti aizpildīt pieteikuma anketu. Plašāka informācija par lekciju «Jaunais Eiropas «Bauhaus» un mūsu padomju mantojums» — pasākuma Facebook lapā.