Foto — Rūta Jumīte

Biedrība «Mākslas un Tehnoloģiju centrs» laidusi klajā izdevumu, kurā apkopoti zīmīgākie notikumi Kuldīgas vēsturē — sākot no kuršu laikiem līdz pat laikmetīgās mākslas norisēm mūsdienās. Pilsētas bagāto mantojumu un unikālo raksturu grāmatas dizainā iemiesojusi dizainere Rūta Jumīte.

Ziņas Fold 8. februāris, 2022

Kā norāda grāmatas izdevēji «Mākslas un Tehnoloģiju centrs», piecu autoru — Arta Gustovska, Agra Dzeņa, Dainas Tāfelbergas, Andra Grīnvalda un Antras Grīnbergas — kopīgi radīto grāmatu var dēvēt arī par Kuldīgas kultūrvēstures kanonu. Tas stāsta par nozīmīgākajiem notikumiem pilsētas un tās iedzīvotāju dzīvē, kā arī pēta Kuldīgas simbolus. Pilsētas vēsture ir sadalīta deviņos laika periodos, veltot atsevišķu nodaļu katram no tiem.

 

Grāmata tapusi, iesaistoties ļoti daudziem kuldīdzniekiem, žurnālistiem, vēsturniekiem un citu profesiju pārstāvjiem, un tajā izmantoti seni dokumenti, fakti, vēsturiskas liecības, gleznas, attēli un fotogrāfijas, no kurām liela daļa nekad agrāk nav bijušas publicētas. Piemēram, grāmatā var izlasīt par Kuldīgas pirmo motorlidmašīnu, kam 1936. gadā dots nosaukums «Ventas ērglis», tāpat var atklāt, kā senajā nošu rakstā izskatījās hercoga Jēkaba kāzām rakstītais 18. gadsimta mūzikas skaņdarbs.

 

«Grāmata ir kā skaistās Kuldīgas mazo un lielo notikumu, cilvēku un rakstu inventarizācija, ko veicam caur pagātnes rekonstruēšanu, caur «garšīgām» detaļām, smaržām un sajūtām, emocionāliem pārdzīvojumiem, seniem rakstiem un simboliem,» stāsta viens no grāmatas autoriem Artis Gustovskis.

Līdz ar saturisko kvalitāti izdevējiem tikpat svarīga bijusi arī izdevuma mākslinieciskā vērtība. Grāmatas noformējuma autore Rūta Jumīte tās dizainu veidojusi, aizgūstot grafiskos elementus no pilsētvides, vēsturiskajiem interjeriem un sadzīves priekšmetiem, kā arī seniem dokumentiem. Dizainere katrai nodaļai radījusi ilustrācijas, kas raksturo attiecīgo periodu, piemēram, kuršu laikiem Kuldīgā radīta saules zīme, viduslaikiem — stilizēta krustnešu simbolika, bet padomju laikam — neļķes motīvs. Dažādie elementi apvienoti sietspiedes tehnikā veidotajā grāmatas vākā.

 

Izdevumā dominē sarkanā un melnā krāsa, kas atsaucas uz Kuldīgas dakstiņu jumtiem, pilsētas karogu un Hercoga Jēkaba karoga krāsām. Kā vāka, tā iekšlapu pamatā ir no kāda vēsturiska durvju rāmja aizgūts režģis, kas noteicis teksta, ilustrāciju, fotogrāfiju un grafisko elementu izkārtojumu.

 

Plašāka informācija par grāmatu — Kuldīgas mājaslapā.