Foto — Kaspars Kursišs

Tallinas Arhitektūras biennāles (TAB) Starptautiskā arhitektūras skolu izstāde «Handful» aplūkos roku darba prasmes un materiālu zināšanas kā svarīgus instrumentus mūsdienu arhitekta darbarīku klāstā. Studenti, praktizējoši arhitekti un amatnieki, kā arī ikviens, kurš jebkad studējis arhitektūru, aicināts konkursam iesniegt savus darbus un tehnikas līdz 31. martam.

Ziņas Fold 2. februāris, 2022

TAB 2022 Starptautiskās arhitektūras skolu izstādes konkursa apraksts vēsta: «Vai roku veiklība ir tikai romantizētas pagātnes palieka vai arī roku darbs varētu būt daļa no nākotnes, kas mūs ved pie lēnas arhitektūras un pēcizaugsmes ekonomikas? Mēs neesam tik naivi, lai uzskatītu, ka darbs ar rokām mūs izglābs, taču tas var palīdzēt mums paplašināt iztēli. Izstāde pēta, kā parocīga gudrība ietekmē telpisko praksi.» Izstāde ir daļa no TAB 2022 galvenās programmas, un tās kuratori ir arhitekti un telpas mākslinieki Merilina Kaupa (Merilin Kaup), Marguss Tammiks (Margus Tammik) un Ulla Alla.

 

Konkursa rīkotāji norāda, ka var piedzimt ar kinestētisku talantu, bet, lai iegūtu labas prasmes, ir jāmācās, jāpraktizējas un jāeksperimentē. Jaunu prasmju apguves raitums ir atkarīgs no jau apgūtajām prasmēm — jo vairāk tehniku un materiālu īpašību mēs fiziski piedzīvojam, jo plūstošākas kļūst mūsu rokas, ļaujot apvienot esošās tehnikas un izgudrot jaunas. Pasaulē, kurā dominēs aprites ekonomika un otrreizēja pārstrāde, arhitekts pirmām kārtām būs meistars — prasmīgs amatnieks un izgudrotājs, kurš strādā ar esošiem instrumentiem un materiāliem, apvienojot tos jaunā kārtībā. Tas ir darbības veids, kurā tiek godātas situācijas īpatnības un personiska pieeja materiāliem, nevis universalitāte un standarta risinājumi.

TAB 2022 Starptautiskā arhitektūras skolu izstāde «Handful» ir sadalīta divās daļās — izstādē un darbnīcās —, kas koncentrējas uz roku prasmēm telpiskajā praksē un zināšanu tālāknodošanu. Sadarbībā ar arhitektiem, telpas māksliniekiem un amatniekiem, kuri piedalīsies izstādē, TAB rīkos arī vienas dienas darbnīcas, kurās prasmes un zināšanas varēs apgūt arhitektūras un amatniecības entuziasti, izstādei kļūstot par dinamisku klasi un studiju.

 

«Handful» aicina atsaukties cilvēkus, kuri apgūst un vēlas dalīties ar roku darba tehikām — vecām un jaunām, pārbaudītām un eksperimentālām, starptautiskām un tautiskām —, manuālā un digitālā apvienojumiem roku darbā, asprātīgiem jaunu iekārtu izmantošanas veidiem, vecu instrumentu «nepareizām» lietošanas praksēm utt.

 

Konkurss sastāv no trīs posmiem. Pirmajā no tiem potenciālie izstādes dalībnieki aicināti līdz 31. martam iesūtīt savus darbus — tehnikas aprakstu un vizuālos materiālus. Tālāk kuratori individuāli strādās ar atlasītajiem dalībniekiem, lai sagatavotos izstādei un darbnīcām. Izvēlētie darbi un tehnikas būs apskatāmas izstādē no 7. septembra, un tās apmeklētājiem būs iespēja piedalīties darbnīcās.

 

Plašāka informācija par konkursu — TAB mājaslapā.