Ilustrācija — Rūta Jumīte

Latvijas Dizaina padome izplatījusi atklātu vēstuli Latvijas dizaina nozarei, aicinot ikvienu atbrīvoties no Krievijas ietekmes uzņēmējdarbībā, dažādos veidos atbalstīt Ukrainas valsti un tautu, kā arī rūpēties par savu un apkārtējo garīgo veselību.

Ziņas Fold 14. marts, 2022

Aicinām Latvijas dizaina nozari pārliecinoši iestāties par brīvību, demokrātiju un iekļaujošu sabiedrību un pret Putina režīma brutālo uzbrukumu Ukrainai!

 

Krievija joprojām ir nozīmīgs Latvijas eksporta tirgus, un finanšu līdzekļi no kaimiņvalsts ieplūst mūsu ekonomikā un kultūrā dažādos ceļos. Aicinām Latvijas dizaina nozares uzņēmumus un profesionāļus kritiski pārskatīt savu komerciālo darbību un nesadarboties ar Putina režīmu atbalstošiem vai no tā labumu gūstošiem uzņēmumiem un indivīdiem. Atbrīvošanās no neētiskiem pasūtījumiem un pārorientēšanās uz demokrātisku valstu tirgiem nodrošinās Latvijas dizaina nozarei stabilitāti ilgtermiņā.

 

Daudzi dizaineri un dizaina studijas jau iesaistījušies palīdzības sniegšanā Ukrainai, ziedojot ienākumus no savu produktu un pakalpojumu pārdošanas, piedāvājot darbu un darba telpas Ukrainas bēgļiem, kā arī veidojot vizuālus materiālus protesta akcijām. Tas apliecina mūsu solidaritāti un līdzjūtību Ukrainas tautai. Aicinām Latvijas dizaina uzņēmumus būt iekļaujošiem un izpalīdzīgiem, savu iespēju robežās atbalstot Ukrainas radošos profesionāļus gan ar klātienes, gan attālināta darba un sadarbības iespējām. Par vakanču un darba telpu vai tehnikas piedāvājumiem lūdzam ziņot Latvijas Dizaina centram, Latvijas Dizaineru savienībai, radošo industriju platformai FOLD un Nodarbinātības valsts aģentūrai — operatīvai informācijas apmaiņai un plašākai publiskai pieejamībai.

 

Aicinām ikvienu likt lietā savas radošās spējas, lai uzlabotu Ukrainas bēgļu uzņemšanu un iejušanos Latvijā. Kā dizaineri varam gan pilnveidot dažādu pakalpojumu dizainu, informācijas nodošanu un vizuālo komunikāciju, gan rīkot radošas nodarbības, lai palīdzētu no Ukrainas atbraukušajiem Latvijā justies droši un novērst domas no piedzīvotās vardarbības. Aicinām iesaistīties dažādu organizāciju rīkotās aktivitātēs, kur noderīgas dizaina prasmes, kā arī veidot iniciatīvas un pieteikt tās vienotajā platformā ukraine-latvia.com, Facebook grupā Gribu palīdzēt bēgļiem un radošo industriju platformai FOLD.

 

Ziņas par karu Latvijai tik tuvā Eiropas valstī ir pārdzīvojums mums visiem, bet daudzi līdzcilvēki šobrīd īpaši cieš no trauksmes un nomāktības. Aicinām pievērst uzmanību savu kolēģu noskaņojumam — pārrunāt izjūtas darba kolektīvā un vajadzības gadījumā atvēlēt laiku garīgā līdzsvara atgūšanai.

 

Mēs esam kopā! Mēs esam ar Ukrainu!

 

Latvijas Dizaina padomes vārdā:

Evelīna Ozola — Latvijas Dizaina padomes priekšsēdētāja, Rīgas pilsētas galvenā dizainere,
Dita Danosa —  Latvijas Dizaina padomes priekšsēdētājas vietniece, Latvijas Dizaina centra vadītāja,
Barbara Freiberga — Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājas vietniece,
Inese Baranovska — Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja,
Ingūna Elere — dizaina studijas «H2E» valdes priekšsēdētāja, «SEGD Riga chapter» izveidotāja,
Maija Rozenfelde — Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītāja, asociētā profesore,
Barbara Ābele — Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, dizaina trenere,
Ilze Kupča — Latvijas Nacionālā kultūras centra Kultūras un radošo industriju izglītības nodaļas mākslas eksperte,
Dzintra Purviņa — Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas eksperte dizaina un arhitektūras jautājumos,
Aleksandrs Mārtiņš Blūms — Izglītības un zinātnes ministrijas nozares padomnieks,
Lilita Sparāne — Banku augstskolas profesionālā bakalaura studiju programmas «Biznesa procesu vadība» direktore,
Jānis Endziņš — Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs
un citi Latvijas Dizaina padomes locekļi.

 

Latvijas Dizaina padome ir Kultūras ministrijas konsultatīva institūcija, kura darbojas kā atvērta un iesaistoša platforma, un tās darbības mērķis ir koordinēt un sekmēt valsts institūciju, organizāciju un nozares profesionāļu sadarbību stratēģiskos jautājumos, kas saistīti ar dizaina nozares attīstību un dizaina politikas īstenošanu Latvijā.

 

Saziņai par atbalsta iespējām Ukrainai:

Latvijas Dizaineru savienība — info@design.lv,
Latvijas Dizaina centrs — dita.danosa@gmail.com,
FOLD — info@fold.lv.