Ilustrācija — Krista Miltiņa

Kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka militāru iebrukumu Ukrainā, ierobežotas Ukrainas iedzīvotāju iespējas īstenot augstākās izglītības studijas, akadēmisko un zinātnisko darbību. Tādēļ Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi valsts atbalsta mehānismu Ukrainas civiliedzīvotājiem augstākās izglītības iegūšanai un zinātniskās darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Ziņas Fold 14. aprīlis, 2022

Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri atradīsies Latvijā, varēs turpināt studijas Latvijas augstākās izglītības iestādēs kā apmaiņas studenti, savukārt pētnieki varēs tikt nodarbināti Latvijas pētniecības institūcijās, saņemot tādu pašu atbalstu studijām, kāds ir studējošajiem Latvijā vai pētniekiem jau esošajās pētniecības sadarbības programmās. Kopējais atbalsta stipendiju fonds ir 522 000 eiro.

 

Pieteikšanās atbalsta mehānismiem jāveic caur Latvijas augstākās izglītības un pētniecības institūcijām. Pilns saraksts ar Latvijas augstākās izglītības iestādēm un to vadītājiem, ar kuriem kontaktēties par uzņemšanu universitātē, pieejams šeit.

 

Izveidota arī starptautiska iniciatīva #ScienceForUkraine, lai apzinātu zinātniskās institūcijas visā pasaulē, kuras gatavas nodrošināt Ukrainas studentiem un zinātniekiem iespēju turpināt viņu studijas vai darbu. Iniciatīvas mājaslapā tiek apkopoti dzīves un darba vietu piedāvājumi zinātniekiem un studentiem. Šajā platformā studiju, pētniecības un darba piedāvājumus ievietojušas arī 30 institūcijas un augstākās izglītības iestādes no Latvijas.