«Māja» — Zuzana Vrabelova, foto — Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi

9. jūnijā svaigi atjaunotajā Āgenskalna tirgū tika aizvadīta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu modes skate. No 38 Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentiem dalībai skatē tika atlasīta 21 kolekcija, kas atklāja studentu skatījumu uz modi un vīziju par taisnīgāku pasauli.

Ziņas Fold 17. jūnijs, 2022

«2022. gads ir bijis pārmaiņām un emocijām bagāts — laiks, lai aizmirstos pagātnes nostaļģijā vai ļautos fantāzijām par gaišāku un skaistāku nākotni. Radošiem cilvēkiem šī emociju deva var gan izraisīt krīzi jaunradē, gan motivēt gūt iedvesmu sevī, savās vērtībās un pieredzēs, savā darbā iekļaujot personīgākas un spēcīgākas emocijas,» tā ar šī gada darbiem iepazīstina LMA modes katedras vadītāja un «One Wolf» dizainere Agnese Narņicka.

 

Skates kolekcijas caur personisko pieredzi tiecās paredzēt nākotnes aktualitātes un to iespaidu uz rītdienas sabiedrību. Šī gada LMA skatē valdīja drosme, nepieradinātība, radošā brīvība un Z paaudzei raksturīga sociālā taisnīguma apziņa. Modes skates dalībnieki šķetināja gan tādas globālas aktualitātes kā ilgtspējība, pārmērīgs patēriņš, krāsu dzimuma identitāte un sievietes spēks, gan pievērsās dziļi personiskām tēmām — dzimtas vēsturei Sibīrijas izsūtījumā, bērnībai, vecāka zaudējumam, aiziešanai no mājām un nedzirdīgo cilvēku klusuma pasaulei.

 

Viens no šī gada favorītiem bija bakalaura programmas students Artūrs Skurstenis, kurš kolekcijā «HC Dom» pievērsās nākotnes tehnoloģijām un ķermeņa modificēšanai, aizņemoties stilistiskus elementus no BDSM kultūras. «Iedvesmojoties no nākotnes cilvēces attīstības iespējām un tehnoloģiskajiem piedāvājumiem, aicinu uz svinībām, kurās nojaucam jebkādas robežas starp cilvēku, mašīnu un dzimumiem,» komentē autors. Savukārt «Erasmus» programmas studente Zuzana Vrabelova no Dānijas savu kolekciju «Māja» ir veltījusi savai bērnībai, kas norisinājusies nekad nepabeigtas ēkas būvlaukumā. Kolekcijas tekstūrās Zuzana atsaucas uz darba apģērbu, ko valkāja viņas tēvs. Līdzās tradicionāliem oderes audumiem jaunā dizainere izmanto arī pārsteidzošus materiālus, piemēram, kancelejas veikalos atrodamas gumijas. «Par māju es domāju kā par patvērumu, kas ir otršķirīgs pēc apģērba. Savā kolekcijā es izdzēsu šīs attiecības un sapludināju tās primitīvā formā, kur apģērbs kļūst par patvērumu ķermenim. Patvērums ir izjaukts, satriecošs un vienlaikus drošs,» savu kolekciju raksturo autore.

 

Modes skati organizēja LMA dizaina nodaļa un modes mākslas katedra, piesaistot atbalstītājus un industrijas profesionāļus. Šī gada oficiālā modes skates fotogrāfe bija Andra Marta Babre, vizuālās identitātes autors bija Matīss Zvaigzne, audio dizaina autors — Brauer, savukārt skates vizuālais noformējums un koncepcija bija modes katedras vadītājas Agneses Narņickas pārziņā. Par izvēlētajiem skates dalībniekiem rakstījām jau iepriekš.

 

Uzzināt vairāk par skatē iekļautajām kolekcijām iespējams, sekojot LMA Modes mākslas katedras vietnēm sociālajos tīklos Instagram un Facebook.