Attēls — «Mart Productions» («Pexels»)

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) ikvienu interesentu aicina piedalīties divās radošajās darbnīcās, kurās varēs piešķirt jaunu elpu savām drēbēm. 6. jūlijā darbnīcā «Apģērba otrā dzīve» būs iespējams apgūt dažādas drēbju labošanas un pārveidošanas tehnikas, bet 9. jūlijā darbnīcā «Maika» sietspiedes tehnikā varēs izveidot personalizētu vasaras t–kreklu ar dizaineru un mākslinieku darbu motīviem.

Ziņas Fold 29. jūnijs, 2022

Radošā darbnīca «Apģērba otrā dzīve»

 

Arvien vairāk domājam, kā apģērbu padarīt ilgtspējīgu — izvēlamies apģērbu no kvalitatīva auduma, novērtējam lietas no pūra lādēm, kā arī meklējam risinājumus, kā sev mīļas drēbes turpināt lietot tad, kad tajās parādās izdilums vai caurums. DMDM aicina piedalīties radošā darbnīcā ar pieredzējušiem meistariem, jauno tehnoloģiju lietpratējiem un ekoloģiska dzīvesveida entuziastiem. Darbnīcā varēs izmēģināt dažādas apģērba labošanas un pārveidošanas tehnikas — lāpīšanu, izšūšanu, jauna pogas cauruma izveidošanu, atspieduma veidošanu, auduma aplikācijas izmantošanu un citus.

 

Uz šo darbnīcu jāņem līdzi jebkurš apģērbs, kam nepieciešams defekta labojums. Darbnīcā uz vietas tiks nodrošināti dažāda veida materiāli un krāsas, tomēr dalībnieki aicināti līdzi ņemt arī savus materiālus, kas noderētu apģērba labošanā.

 

Darbnīca notiks 6. jūlijā plkst. 12.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Lai piedalītos pasākumā nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Plašāka informācija pieejama šeit.

Auduma apdrukas darbnīca «Maika»

 

Augumam piegulošs trikotāžas krekliņš ar dziļiem roku un kakla izgriezumiem, kas Lielbritānijā dēvēts par «vest» vai «singlet» un ASV par «tank top», Latvijā pazīstams kā «maika». Šis sarunvalodā lietotais nosaukums pie mums atceļojis no krievu valodas, kurā tas ienācis no franču vārda «maillot», ar ko franči apzīmē plašāku krekliņu grupu.

 

Kādēļ bezpiedurkņu krekls pārtapis par modes industrijas iedvesmu, kā arī sastopams gandrīz ikkatrā garderobē, apmeklētāji var uzzināt izstādē «Vêtements modèles. Modes arhetipi». Savukārt darbnīcā DMDM aicina «atdzīvināt» savu vasarīgo apģērbu, iespējams pat skapī gulošu un sen nenēsātu, ar ornamentāliem rakstiem vai dizaina darbu motīviem. Nodarbības laikā varēs iepazīt vienu no tekstilmākslas apdrukas tehnikām — sietspiedi.

 

Darbnīca notiks 9. jūlijā plkst. 12.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Lai piedalītos pasākumā, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Plašāka informācija pieejama šeit.