Vāka ilustrācija — Rūta Briede

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā pamatskolas vecuma bērniem adresēto Marta Pujāta dzejoļu krājumu «Zenīts» ar Rūtas Briedes ilustrācijām. Grāmata vēsta par autora skolas gadiem, kas pavadīti Rīgas Doma kora skolā, kur zēni brauc liftā, raksta diktātus, spēlē «Super Mario» un sapņo par jaunām botām.

Ziņas Fold 29. jūnijs, 2022

Izdevniecības publicētais Marta Pujāta dzejoļu krājums ir emocionāls vēstījums par 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klasēs un gaiteņos pieredzēto. Tas fiksē kora puiku ikdienu, kas cieši savijusies ar mūziku, kur diktāts nozīmē ne tikai latviešu valodas, bet arī solfedžo stundas. Aprakstītie zēni ir augoši, dauzonīgi un jūtīgi bērni. Dzejoļos savijas 90. gadu reālijas, subjektīvas bērnības iztēles ainas, arī ārpus klases un brīvdienu piedzīvojumi, skolas gadu draudzības un pieaugušā dzejnieka atjautība to visu ietvert dzejas tēlos. «Autora dzejoļiem piemīt īpaša muzikalitāte, muzikāli argumentēta brīvība un neparedzamība,» krājumu raksturo izdevniecības pārstāvji.

 

Marts Pujāts, kurš jau ilgāku laiku pazīstams un augsti novērtēts, bērnu literatūrā debitēja ar dzejoļu krājumu «Ej nu ej» (2020) un par to 2021. gadā saņēma gan Latvijas literatūras gada balvu bērnu literatūras nominācijā, gan Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu. Dzejoļu cikls «Zenīts» tapis sadarbībā ar viņa Doma kora skolas klasesbiedru, mūziķi Jāni Šipkēvicu, kurš komponējis dziesmu ciklu un veidojis muzikālu izrādi bērniem sadarbībā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfe Rūta Briede). Tajā skolas zēnu lomās iejutās Doma kora skolas audzēkņi, un uzvedums tika nominēts balvai «Kilograms kultūras» kategorijā «Gada pārsteigums» un Lielajai mūzikas balvai 2017 kā «Gada uzvedums». Grāmatā pievienotais kvadrātkods aizved uz platformu «Spotify», kurā lasītāji var noklausīties uzveduma ieskaņojumu. Veidojot grāmatas ilustrācijas, Rūta Briede balstījusies gan izrādes «Zenīts» scenogrāfijā, gan savā pieredzē grāmatu ilustrācijā un dizainā.

 

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Vairāk par dzejoļu krājumu «Zenīts» — «Liels un mazs» mājaslapā.