Publicitātes attēls

Kultūras ministrija izsludinājusi metu konkursu par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē. 2023. gada biennāles tēma ir «Nākotnes laboratorija», un pretendenti savas idejas konkursam aicināti iesniegt līdz 6. septembrim.

Ziņas Fold 22. jūnijs, 2022

Venēcijas biennāles 18. starptautiskā arhitektūras izstāde norisināsies no 2023. gada 20. maija līdz gada 26. novembrim. Tās kuratore un mākslinieciskā direktore ir ganiešu izcelsmes skotu arhiteke, akadēmiķe un vairāku grāmatu autore Leslija Loko (Lesly Lokko). Viņas noteiktā tēma nākamajai biennālei ir «Nākotnes laboratorija» (The Laboratory of the Future). Savā vēstījumā Loko uzsver, ka, būvēt labāku nākotni iespējams tikai, veidojot globālu dialogu: «Eiropā mēs runājam par minoritātēm un daudzveidību, bet patiesībā tie, kuri Rietumos ir minoritātes, ir globālais vairākums, un daudzveidība ir mūsu norma. Uz planētas ir viena ģeogrāfiska vieta, kur visi šie vienlīdzības, rases, cerību un baiļu jautājumi saplūst un apvienojas. Āfrika. Antropoloģiskā līmenī mēs visi esam afrikāņi. Un tas, kas notiek Āfrikā, notiek ar mums visiem». Kuratore atzīst, ka pati Venēcijas biennāle ir arī sava veida nākotnes laboratorija. «Mūsu izstādi mēs iztēlojamies kā sava veida darbnīcu, laboratoriju, kurā arhitekti un dažādu radošo disciplīnu praktiķi rāda mūsdienu prakses piemērus, kas iezīmē ceļu, kuru gan dalībnieki, gan apmeklētāji var izstaigāt, iztēlojoties nākotni.»

 

Latvija ar nacionālo paviljonu nākamgad jau desmito reizi būs pārstāvēta Venēcijas arhitektūras biennālē. Metu konkursa mērķis ir izvēlēties augstvērtīgāko Latvijas ekspozīcijas koncepciju Venēcijas biennāles 18. starptautiskajai arhitektūras izstādei, ekspozīcijas arhitektonisko risinājumu un īstenošanas piedāvājumu, kā arī kuratoru un projekta komandu, kas biennālē reprezentēs Latvijas laikmetīgo arhitektūru vai arhitektūras mantojumu. Metu konkursā ir aicināti piedalīties Latvijā vai ārvalstīs praktizējoši arhitekti, dizaineri un mākslinieki, kā arī radošas starpdisciplināras komandas, kas ir juridiskas vai fiziskas personas vai personu apvienības.

 

Metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu tiks noteikti trīs vietu ieguvēji, no kuriem augstākās vietas ieguvējs tiks uzaicināts uz sarunu procedūru, lai noslēgtu iepirkuma līgumu. Latvijas ekspozīciju ir paredzēts īstenot Venēcijā vēsturiskajās Arsenāla telpās. Šogad konkursā paredzētais godalgu fonds ir 4000 eiro — pirmās vietas ieguvējs saņems 2 000 eiro, savukārt otrās vietas un trešās vietas ieguvēji katrs saņems 1000 eiro.

 

Iesniegtos pieteikumus vērtēs konkursa žūrijas komisija, kuras priekšsēdētājs ir arhitekts Niklāvs Paegle, arhitektūras studijas «Ēter» līdzdibinātājs, ekspozīcijas «Baltijas paviljons» līdzkurators un projekta īstenotājs Venēcijas biennāles 15. starptautiskajā arhitektūras izstādē. Žūrijā darbosies arī arhitekte, Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētāja un Latvijas ekspozīcijas īstenotāja Venēcijas biennāles 14. starptautiskajā arhitektūras izstādē Linda Leitāne, arhitekte («NRJA») un Latvijas ekspozīcijas līdzkuratore Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē Elīna Lībiete, arhitekts un žurnāla «Latvijas Architektūra» galvenais redaktors Jānis Lejnieks, kā arī dizainere («H2E») un Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Ingūna Elere.

 

Pretendenti savus piedāvājumus aicināti iesniegt līdz šī gada 6. septembra plkst. 11.00, iesniedzot tos klātienē Kultūras ministrijā vai nosūtot pa pastu.
Ar metu konkursa nolikumu var iepazīties šeit. Konkursa dokumentācija pilnā apjomā pieejama elektronisko iepirkumu sistēmā.

 

Venēcijas arhitektūras biennāle ir viena no nozīmīgākajām arhitektūras izstādēm Eiropā un pasaulē. Latvija šajā starptautiskajā forumā piedalās kopš 2002. gada. Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2021. gadā Latvijas paviljonu «Tas nav domāts Tev! Tas ir domāts ēkai» īstenoja arhitektu biroja «NRJA» radošā komanda, un pērn Latvijas ekspozīciju apskatīja ap 300 tūkstoši apmeklētāju.