Indriķis Ģelzis ― skice darbam «Klejotājs \ Vieta, kuru grūti ievietot /»

«Klejotājs \ Vieta, kuru grūti ievietot /» sākotnēji tika radīta kā tiešsaistes izstāde. Šovasar, no 3. līdz 31. augustam, projekts tiks izstādīts Ņujorkas galerijā «Jenny’s» kā video projekcija ar pavadošo ekspozīciju, vienlaicīgi atzīmējot saikni ar projekta saturisko rāmi — amerikāņu arhitekta Džona Hejduka māksliniecisko darbību.

Ziņas Fold 21. jūlijs, 2022

«Klejotājs \ Vieta, kuru grūti ievietot /» ir spekulatīva tiešsaistes izstāde, kurā sadarbojas mākslinieki Indriķis Ģelzis, Elza Sīle un Džo Namī (Joe Namy), kā arī līdzkuratori Zane Onckule, Džoijs Tangs (Jo–ey Tang) un arhitekts Juris Strangots. Liekot lietā poētiskus un utopiskus paņēmienus, projekts rada jauktu mediju ainavas, kas reaģē uz šodienas sociālajām, politiskajām un psiholoģiskajām realitātēm. Sākotnēji izstrādāts kā piedāvājums fiziskai izstādei — Latvijas paviljonam 59. Venēcijas biennālē 2022. gadā —, projekts ir mainījies, attīstījies un no digitālas vides nonācis fiziskā galerijā.

 

Izstādes konceptuālo rāmi veido amerikāņu arhitekta, mākslinieka un pasniedzēja Džona Hejduka zīmējumi no triloģijas «Vladivostoka» un grāmatas «Projekts Rīga». Arhitekts Juris Strangots Ģelža un Sīles skulpturālās formas un Hejduka zīmējumus iztēlojies un pārnesis digitālajā vidē. Projekts atsaucas uz Hejduka tēzi, ka eksistenciālas krīzes apstākļos laikam ir tendence «sabrukt telpā», un izmanto digitālās vides telpiskumu, lai meklētu jaunas empātijas formas un runātu par individuālo un kolektīvo atsvešinātību.

 

Izstādi papildina grāmatas «Džons Hejduks: Projekts» pārizdevums, par ko rakstījām iepriekš. Sastādīta trīs grāmatu komplektā, šī publikācija satur oriģinālizdevumu angļu valodā, tulkojumu latviešu valodā un «Act Two: The Riga Project» — sadaļu, kas piesaka sagatavošanās darbus Rīgas projekta «uzvešanai» Rīgā un citviet Latvijā.

 

Izstāde galerijā «Jenny’s» būs skatāma kā daļa no apmaiņas projekta, kura ietvaros «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrā izrādīja «Jenny’s» organizēto izstādi «Bez pārmaiņām». «Klejotājs \ Vieta, kuru grūti ievietot /» būs iespējams apskatīt no 3. līdz 31. augustam.

 

Projektu atbalsta «Kultūrelpa», Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija un Rīgas dome, kā arī projekta partneri nodibinājums «Arhiteksti» un universitātes «Riseba» Arhitektūras un dizaina fakultāte.