Ilustrācija — Jurijs Tatarkins

Pēc četru gadu pārtraukuma Rīgā ar jaunu nosaukumu un jaunu komandu atgriežas zīniem — nelielā apjomā izlaistiem mākslinieciskiem izdevumiem — veltīts pasākums. Iepriekš pazīstams kā Rīgas Zīnu festivāls, festivāls «Sābrs» tiecas stiprināt mākslinieku un mazo izdevēju sadarbību, kā arī iepazīstināt plašāku sabiedrību ar šo mākslas formu.

Ziņas Fold 6. jūlijs, 2022

Festivāla organizatoru vēlme ir kultivēt un vairot «kaimiņu būšanu» izdevēju un mākslinieku starpā, daloties ar idejām un piedzīvoto, kā arī veidojot savstarpējus kontaktus. Šī iemesla dēļ festivālam izvēlēts nosaukums «Sābrs», kas ir latviešu vecvārds ar nozīmi «kaimiņš».

 

Pirmais festivāla notikums — Austrijas mākslinieces Lauras Veisas (Laura Weiss) izstāde «Come closer, adore me, don’t touch» — galerijā «Dom» tika atklāta jau pagājušajā nedēļā, un apmeklētājiem atvērta arī mākslinieces Kristīnes Martinovas personālizstāde «Es gribu visu» galerijā «Istaba» un žurnāla «Kuš!» un Gētes institūta Rīgā organizētā komiksu izstāde «Meža stāsti» Āgenskalna tirgus Jauniešu telpā.

 

Festivālā «Sābrs» galvenais notikums ir zīnu tirgus, kas norisināsies šīs nedēļas nogalē, 8.–10. jūlijā, atjaunotā Āgenskalna tirgus otrajā stāvā, kur vienuviet būs iespējams iegādāties un aplūkot dažādu mākslinieku un apvienību veidotos zīnus, grāmatas un žurnālus. Tirgotāju vidū būs pārstāvji no Latvijas Mākslas akadēmijas, izdevniecībām «Popper Publishing» (Latvija), «Bolderāja» (Latvija) un «Valters Dakša» (Latvija), mākslinieku apvienības «Vara» (Latvija), studijām «Hungry Eyes» (Lietuva) un «Ki–lab studio» (Lietuva), galerijas «Xao» (Čehija), kā arī mākslinieki Mārtiņš Zutis (Latvija), Kristīne Martinova (Latvija), Dīsa Vallandere (Disa Wallander, Zviedrija) un citi. Paralēli zīnu tirgum būs iespējams piedalīties darbnīcās, vērot performances un apmeklēt izstādes.

 

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds , Āgenskalna tirgus un biedrība «Četrdesmit grādi». Vairāk informācijas par notikumiem un festivāla aktualitātes — «Sābrs» Instagram un Facebook vietnēs.