Publicitātes foto

Uzņēmums «Murins Startups» 28. jūlijā plkst. 16.00 Dzīves kvalitātes dizaina institūtā «Viskaļi» prezentēs «Scent Camera» — pasaulē pirmās patērētajam domātās mobilās ierīces smaržu ierakstīšanai — dizaina koncepciju un pastāstīs par nākamo ierīces attīstības posmu. Ar «Scent Camera» palīdzību lietotāji varēs savākt apkārtējo smaržu molekulas, saglabāt tās vismaz trīs mēnešus un izsmidzināt tās vismaz divpadsmit reizes.

Ziņas Fold 26. jūlijs, 2022

«Murins Startups» vadītājs Sandris Mūriņš stāsta: «Dizaina koncepcijas izstrādes laikā mēs noskaidrojām, ka mūsu ierīces lietotāji vēlētos smaržu ierakstītāju lietot ārpus telpām, lai ierakstītu floras, dabas, pilsētas, vietu, ēdienu un citu cilvēku smaržas, tāpēc mūsu prioritāte ir radīt smaržu ierakstītāju, kas būtu viegli lietojams gan Amazones mežos, lai ierakstītu īpašās džungļu floras smaržu, gan Mišelina (Michelin) trīszvaigžņu restorānos, lai ierakstītu kāda īpaša ēdiena smaržu.»

 

«Scent Camera» dizaina koncepcija, ko izstrādājusi studija «Design Elevator» sadarbībā ar divpadsmit potenciālajiem lietotājiem no dažādām valstīm, paredz izveidot pārnēsājamu smaržu ierakstītāju, daudzreiz lietojamas smaržu kapsulas un ierīces uzlādes statīvu. Dizaina iecere balstās uz iepriekš radīto smaržu kameras tehnoloģisko koncepciju, kas tapusi kopā ar Latvijas Univeristātes Ķīmijas fakultātes un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas speciālistiem.

«Smaržu ierakstītājs ļaus cilvēkiem labāk uzglabāt olfaktori saistītās atmiņas un pārvaldīt emocijas, jo zinātniski pētījumi liecina, ka smaržas labāk nekā audiovizuāli stimuli izraisa emocijas un precīzāk atveido pat senas, emocionāli piesātinātas atmiņas,» ierīces potenciālu komentē Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas pētnieks, profesors Jurģis Šķilters.

 

«Scent Camera» dizaina koncepcijas prezentācija notiks 28. jūlijā plkst. 16.00 Dzīves kvalitātes dizaina institūta «Viskaļi» telpās, Rīgā, Viskaļu ielā 36a. Lai piedalītos pasākumā, interesenti aicināti pieteikties līdz 27. jūlija plkst. 19.00, zvanot uz tālruni 28601211.

 

«Murins Startups» ar «Scent Camera» 2021. gadā pārstāvēja Latviju starptautiskajā jauno uzņēmēju konkursa «Creative Business Cup» finālā, izcīnot trešo vietu. Uzņēmums ir uzsācis nākamo ierīces attīstības posmu, kura laikā ir plānots radīt darbojošos ierīces prototipu, lai 2024. gadā to ieviestu tirgū. Projekts saņem Norvēģijas finanšu instrumenta programmas «Dzīves kvalitāti atbalstošu tehnoloģiju izstrāde» grantu. Ierīces tapšanā «Murins Startups» sadarbojas ar Porto Universitāti, lai radītu ķīmisku vielu smaržu molekulu glabāšanai, ar Latvijas Universitāti, lai izstrādātu metodoloģiju smaržu ieraksta precizitātes testēšanai, ar studiju «Design Elevator», lai radītu ierīces rūpniecisko dizainu, un ar juridisko biroju «Foral Patent Law Offices», lai aizsargātu uzņēmuma intelektuālo īpašumu.