«Demokrātija sākas ģimenē» — Ulla Ozollapa un Beatrise Lasmane

Saeimas vēlēšanu dienā, 1. oktobrī, Cēsīs norisināsies pirmās vēlēšanas bērniem un jauniešiem. Ideja par demokrātisko vērtību stiprināšanu, iesaistot procesā visjaunākos sabiedrības locekļus, pieder jaunajām dizainerēm Ullai Ozollapai un Beatrisei Lasmanei, kuras Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) iniciatīvai «Dizains demokrātijai» izstrādāja priekšlikumu «Demokrātija sākas ģimenē».

Ziņas Paula Gāgane 28. septembris, 2022

Vai valsts var atļauties sliktu dizainu, procesus un pakalpojumus? Ko dizains var dot sabiedrībai? Šis būs jau ceturtais gads, kad LMA Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina apakšnozares pirmā kursa maģistranti lekciju kursā «Komunikāciju dizains» pie profesores Ingūnas Eleres risinās izaicinājumus, kas saistīti ar vēlētāju aktivitātes veicināšanu, izmantojot komunikācijas dizainu kā instrumentu vēstījuma nodošanā. «Katra gada rezultāti parāda, ka ir daudz un dažādu iespēju kā, izmantojot dizainu, varam veicināt līdzdalību vēlēšanās un uzlabot vēlēšanu procesu, tamdēļ ir dubults prieks par tiem rezultātiem, kuri neiegulst atvilktnēs un plauktos, bet tiek realizēti dzīvē,» gandarījumu pauž Ingūna.

 

Ullas Ozollapas un Beatrises Lasmanes pagājušajā gadā radītais piedāvājums atsaucas gan uz Jāņa Čakstes teikto par ģimenes nozīmi demokrātijas veidošanā, gan arī amerikāņu politologa Ērika Plucera (Eric Plutzer) atziņu: «Balsošana ir ieradums, kas rodas laika gaitā. Ja balsošanas ieradums netiek kultivēts, jauni cilvēki arvien retāk dodas vēlēt.» Studentes rosina ģimenēm iet vēlēt kopā, ļaujot arī bērniem nobalsot par sev aktuālu tēmu atbilstoši vecuma grupai, piemēram, paužot viedokli par slidkalniņa krāsu. Tādējādi jau no bērnības jaunā paaudze tiktu iesaistīta lēmumu pieņemšanā, veicinot pilsonisko aktivitāti.

 

«Manuprāt, šajā projektā dizains pierāda savu spēju būt līdzās arī sabiedriski tik nozīmīgam procesam kā vēlēšanas, turklāt — tās papildināt. Šķiet, dizainēt vēlēšanu pieredzi un procesu bērniem un jauniešiem, arī pieaugušajiem, ir sarežģītākais un vienlaikus nozīmīgākais izaicinājums manā profesionālajā dzīvē,» stāsta Ulla. Viņa arī norāda, ka viena no lielākajām projekta uzvarām ir veiksmīgā sadarbība, kas izveidojās starp LMA, Cēsu pašvaldību un Centrālo vēlēšanu komisiju.

Jau martā Ulla un Beatrise uzrunāja vairākas Latvijas pašvaldības, aicinot izmēģināt šo risinājumu Saeimas vēlēšanu laikā. Vienīgā pašvaldība, kas atsaucās jauno dizaineru aicinājumam un nolēma projektu īstenot ir Cēsis. 1. oktobrī jaunie cēsinieki varēs kopā ar vecākiem doties uz vēlēšanām un balsot par dažādiem jautājumiem — bērnudārzu audzēkņi un pirmklasnieki balsos par ziedu krāsu izvēli Maija parka rotaļu laukumā, 2. līdz 7. klašu skolēni izvēlēsies rotaļu iekārtu Maija parkā, savukārt jaunieši no 8. līdz 12. klasei izvēlēsies vietu pilsētā, kurā vajadzētu uzstādīt ūdens brīvkrānus.

 

«Ir svarīgi, ka mūsu bērniem ir iespēja sajust savas balss nozīmīgumu, turklāt tās spēkam ejot tālāk par ģimeni, klasi vai skolu un ietekmējot pavisam reālas pārmaiņas pilsētvidē,» akcentē Cēsu novada Centrālās administrācijas Izglītības pārvaldes vadītāja Linda Markus–Narvila, vienlaikus piebilstot, ka «arī mēs kā vecāki ik dienas mācāmies no saviem bērniem, un ticība sev, saviem spēkiem un savai balsij ir lietas, ko ir vērts apgūt un kas stiprina ikvienu ģimeni, pilsētu un valsti.»

 

Plašāka informācija par pilotprojekta «Demokrātija sākas ģimenē» īstenošanu Cēsīs — Cēsu pašvaldības mājaslapā. Ar citiem «Dizains demokrātijai» priekšlikumiem var iepazīties FOLD — 2020. gada darbi, 2021. gada darbi.