Kristinas Ollekas izstāde «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem» ISSP Galerijā. Publicitātes foto

Fotogrāfijas izglītības platforma ISSP 3. septembrī aicina jauniešus uz radošo darbnīcu par Baltijas jūras ekoloģiju, savukārt 9. septembrī plkst. 18.30 ISSP Galerijā notiks diskusija «Kā neļaut jūrai pārēsties», kurā mākslinieki un zinātnieki pārrunās Baltijas jūras nākotni un ekoloģiskās stratēģijas. Šobrīd atvērta arī pieteikšanās ISSP Jauniešu skolai, kurā iespējams attīstīt attēlu veidošanas spējas, kā arī vizuālo lasītprasmi. Jauniešu skolas programmu un pasniedzējus varēs iepazīt tuvāk Atvērto durvju dienā 7. septembrī.

Ziņas Fold 1. septembris, 2022

Radošā darbnīca jauniešiem

Sestdien, 3. septembrī, no plkst. 12.00—15.00 ISSP aicina jauniešus uz cianotipijas un sāls kristālu darbnīcu kopā ar fotogrāfi Līvu Veiguru. Līdz 9. septembrim ISSP Galerijā skatāma igauņu mākslinieces Kristinas Ollekas (Kristina Õllek) personālizstāde «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem», kas apvieno fotogrāfiskus un skulpturālus elementus, balstoties uz personīgiem novērojumiem un pētījumiem par cilvēku ietekmi uz jūras ekoloģiju. Sestdienas darbnīcā jaunieši uzzinās vairāk par Baltijas jūrā atrodamajām zilaļģēm un to ietekmi uz vidi. Jaunieši iepazīs mākslas projektus, kas pievēršas vides un ekoloģijas tēmām, kā arī praktiski veidos tēmai veltītu instalāciju. Nodarbības laikā būs iespēja izmēģināt vienu no vecākajām fotogrāfijas tehnikām — cianotipiju —, kā arī audzēt pašiem savus sāls kristālus.

 

Aktivitātēs aicināti piedalīties jaunieši vecumā no 10 līdz 16 gadiem, viņu ģimenes locekļi un draugi. Dalība pasākumā — bez maksas. Interesenti aicināti iepriekš pieteikties, rakstot e–pastu uz iveta@issp.lv vai zvanot uz 29157148.

ISSP Jauniešu skolas atvērto durvju diena

Jaunieši un viņu vecāki tiek aicināti arī uz ISSP Jauniešu skolas atvērto durvju dienu 7. septembrī plkst. 16.00–19.00. Septembra vidū atsāksies iknedēļas radošās fotogrāfijas nodarbības jauniešiem vecuma grupās 11–14 un 15–18 g.. Programma piedāvā interaktīvā un mūsdienīgā veidā iepazīt fotogrāfiju un tās plašos izmantošanas veidus, apgūt attēlu veidošanas pamatprasmes, kā arī attīstīt spēju domāt un darboties radoši. «Ņemot vērā, ka fotogrāfija ir viens no mūsdienās visizplatītākajiem medijiem, ir īpaši svarīgi apgūt vizuālo lasītprasmi un spēju kritiski izvērtēt attēlu sniegto informāciju,» norāda nodarbību organizatori.

 

Atvērto durvju dienā būs iespēja iepazīties ar skolas pasniedzējām, māksliniecēm Adelīnu Kalniņu un Līvu Veiguru, uzzināt vairāk par mācību programmu, piedalīties radošo portretu un kolāžas darbnīcās, kā arī uzzināt, kas ir fotogramma un izgatavot to fotolaboratorijā.

Diskusija «Kā neļaut jūrai pārēsties?»

Piektdien, 9. septembrī, plkst. 18.30 ISSP Galerija aicina ikvienu interesentu uz sarunu «Kā neļaut jūrai pārēsties?», kurā piedalīsies māksliniece Kristina Olleka, Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentgena un Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece Solvita Strāķe. Diskusiju atklās un vadīs žurnāliste un redaktore Eva Johansone. Saruna notiks angļu valodā.

 

«Līdzīgi kā cilvēks cieš no pārlieku lielas pārtikas devas uzņemšanas, proti, pārēšanās, arī Baltijas jūra jau vairākas desmitgades pakļauta arvien lielākai barības vielu pārbagātībai. Termins «eitrofikācija», kas atvasinājumā no grieķu valodas nozīmē «labi barots», kļuvis neaizstājams sarunās par jūras ekoloģiju antropocēna laikmetā. Arī Baltijas jūrā novērojama visaptveroša ūdens eitrofikācija, kuras rezultātā pastiprinās mikroskopisko aļģu augšana. Īpaši satraucoša ir zilaļģu masveida vairošanās plašos jūras apgabalos — tās atmirstot grimst jūras dziļumā, samazinot pieejamo saules gaismu ūdens dziļākajos slāņos un pastiprināti patērējot pieejamo skābekli. Seklākajos piekrastes rajonos samazinoties saules gaismai, šobrīd satraucošā ātruma samazinās daudzgadīgās makroaļģes, kas ir svarīgas zivju nārsta un mazuļu barošanās vietas,» diskusijas tematu ieskicē ISSP.

 

Saruna noslēgs Kristinas Ollekas izstādi «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem», kas skatāma līdz 9. septembrim. Personālizstādē ISSP Galerijā māksliniece koncentrējas uz zilaļģēm, Baltijas jūru un tās piesārņojumu. Izstādītajos darbos izmantots jūras sāls, zilaļģes, bioplastmasa, silikons un citi organiski un neorganiski materiāli, kas kļūst par fotogrāfisko darbu un instalācijas sastāvdaļu, iegūstot jaunu fizisko slāni un materialitāti, kam ir pašai sava daba. Apvienojot fotogrāfiskus un skulpturālus elementus, māksliniece sasaista ūdens pasauli un Baltijas jūru ar spekulatīviem nākotnes scenārijiem un mainīgo ekoloģijas un jūras ķīmijas kompozīciju.