Foto — Edgars Semanis

Līdz 25. septembrim kultūras centrā «Siguldas Devons» apmeklētājiem atvērta izstāde «Lāpām zeķes — lāpām pasauli!?», kuras pamatu veido ekspozīcija, kas šovasar tika izstādīta Milānas dizaina mesē. Projekts tapis, sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) un Siguldas novada Kultūras centram. Izmantojot vilnas zeķes kā metaforu, izstāde vēsta par tradīciju spēku un saglabāšanu, kā arī lietu ilgtspējas nozīmību.

Ziņas Fold 14. septembris, 2022

Darbs pie stenda, kura devīze ir «Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!», LMA profesoru Barbaras Ābeles un Ievas Krūmiņas vadībā noritēja teju gada garumā, saucot kopā akadēmijas tekstilmākslas, interjera, grafikas dizaina apakšnozaru studentus un rokdarbnieces no tolaik visām Siguldas novada lietišķajām studijām. «Tikšanās reizēs daudz laika tika veltīts, lai kopīgi eksperimentētu ar materiāliem un idejām, daudz tika runāts un domāts par to, kas ir vēstījums, kuru vēlamies nodot pasaulei un kā mūsu zelta amata prasmes apvienot ar mūsdienīgu dizaina stāstu,» atklāj projekta organizatori.

 

«Pasaules lāpīšana šobrīd ir tik aktuāla kā vēl nekad, jo tā plīst pa vīlēm un sairst gabalos. Robežas tiek pārkāptas, izjūk daudzi līdzšinējie politiskie un ekonomiskie veidojumi. Ražojot resursi tiek pārtērēti, un nākamajām paaudzēm var neatlikt nekas», stāsta Barbara Ābele.

Milānā izstādīto ekspozīciju veido divas daļas. Pirmā no tām ataino zeķes dzīves ciklu — no tās tapšanas līdz salāpītai zeķei. Izstādē redzamās zeķes ir Latvijas Nacionālā Vēstures muzejā esošo, ar 18. gadsimta otro pusi datēto zeķu kopijas un tās darinājušas Siguldas novada amatnieces no Mālpils Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas «Urga», Mores Tautas nama lietišķās mākslas kolektīva «Mores rokdarbnieces» un Siguldas pagasta Kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studijas «Vīgrieze».

 

Otro izstādes daļu veido lielizmēra tekstīlija, kas radīta no gandrīz pustūkstoša ar rokām adītu zeķu. Aicinājumam ziedot savas sadilušās vai bez pāra palikušās zeķes atsaucās vairāki simti cilvēku gan Siguldā, gan Rīgā, un, kā norāda izstādes rīkotāji, iespējams, ka apmeklētāji šajā savdabīgajā gobelēnā atradīs arī savu reiz mākslas darbam ziedoto zeķi. Izstādē «Lāpām zeķes — lāpām pasauli!?» skatāmi arī citi darbi, kuri iedvesmojuši tās veidotājus, un interesentiem būs iespējams uzzināt vairāk arī par Milānā izstādītās ekspozīcijas tapšanu.

 

Plašāk par LMA stendu Milānas dizaina mesē rakstījām iepriekš. Izstāde «Lāpām zeķes — lāpām pasauli!?» kultūras centrā «Siguldas Devons» bez maksas apskatāma līdz 25. septembrim.