Grafikas dizains — Goda Budvitīte

Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunā Arhitektūras skola (LMAA) turpina jau aizsāktos ar topošo skolu saistītos pasākumus un trešdien, 5. oktobrī, plkst. 19.00 aicina uz pirmo «Salona» rudens epizodi kultūrtelpā «Smilga». Tajā līdz ar LMAA veidotājiem piedalīsies arī divi īpaši viesi — kurators, arhitekts un publicists Džeimss Teilors–Fosters un horeogrāfe, performances māksliniece Ula Sikla.

Ziņas Fold 3. oktobris, 2022

«Salons» iecerēts kā pulcēšanās vieta, ko veido un organizē LMAA un nesen dibinātais Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA). Platformas aizsācēji norāda, ka «Salonam» nav noteiktas norises vietas — pasākumi tiks rīkoti regulāri atšķirīgās vietās un formātos ar mērķi papildināt vietējās arhitektūras scēnu un aktualizēt daudzveidīgo laikmetīgās arhitektūras kultūru, iesaistot dažādu jomu pētnieku, domātāju un profesionāļu loku, kā arī plašāku sabiedrību.

 

Pirmo epizodi atklās Džeimss Teilors–Fosters, kuram sekos vietai specifisks hepenings — hipnozes seanss, ko izpildīs horeogrāfe Ula Sikla. Pēc tam notiks diskusija, kurā viesi iesaistīsies sarunā ar LMAA veidotājiem — arhitektiem Austri Mailīti un Niklāvu Paegli, mākslas zinātnieci un kuratori Antru Priedi, arhitekti un pētnieci Dinu Suhanovu, arhitekti Dagniju Smilgu, arhitektu un urbānistu Tomu Kokinu, kā arī arhitektu un pasniedzēju Tomasu Rendālu–Peidžu (Thomas Randall–Page) —, lai paplašinātu izpratni, kopīgi iztēlotos un spekulētu par arhitektūras disciplīnas nākotni.

 

Stokholmā dzīvojošais Džeimss Teilors–Fosters (James Taylor–Foster) strādā ar arhitektūru, dizainu, e–kultūru un tehnoloģijām. Iepriekš bijis medija «ArchDaily» redaktors un autors, šobrīd viņš ir mūsdienu arhitektūras un dizaina projektu kurators Zviedrijas Arhitektūras un dizaina centrā «ArkDes». Džeimss ir strādājis pie vairākiem nozīmīgiem projektiem Stokholmā, toskait veidojis pirmās izstādes, kas pēta un muzejā formātā ievieto ASMR (autonomās sensorās meridiāna reakcijas) kultūru. 2021. gadā iznāca viņa un vairāku citu autoru sadarbībā tapis eseju krājums ar nosaukumu «Softspot». Pagājušajā gadā Džeimss bija arī projekta «Solicited: Proposals» līdzveidotājs — «ArkDes»un platformas «E–flux Architecture» iniciētais kopdarbs pētīja arhitektūras izstādi kā formātu, analizējot, pārskatot un pārdomājot tās nozīmi un potenciālu mūsdienās.

Ula Sikla (Ula Sickle) ir Briselē dzīvojoša kanādiešu–poļu horeogrāfe un izpildītājmāksliniece, kuras mākslinieciskā darbība izpaužas dažādās formās — tie var būt audiovizuāli darbi, video, instalācijas un skatuves izrādes — smeļoties iedvesmu gan vizuālajā mākslā, gan laikmetīgajā mūzikā. Savos darbos Ula koncentrējas uz horeogrāfisku pieeju kustībai un dzīvajai mākslai raksturīgajiem uztveres un uztveršanas aspektiem. Ulas iestudējumos akcentētas tehnoloģiju un cilvēka attiecības — cilvēka ķermenis iesaistās dialogā ar viedtālruņiem, pastiprinātājiem, mikrofoniem vai gaismas avotiem. Ula ir piedalījusies un bijusi pārstāvēta vairākos starptautiskos teātros un festivālos, piemēram, «Kaaitheater», «KVS» un «Kunstenfestivaldesarts» Beļģijā, «Wiener Festwochen», «Donaufestival» Austrijā, «Tanz im August» Vācijā, «Les Rencontres chorégraphiques internationales de Seine–Saint-Denis» un citur.

 

«Salona» pasākums kultūrtelpā «Smilga» 5. oktobrī plkst. 19.00 ir bez maksas un notiks angļu valodā. Neformālu sarunu rosināšanai būs pieejams «Smilga» bārs.

 

«Salonu» organizē Latvijas Mākslas akadēmija un «Ēter» arhitekti. Pasākuma kuratores — Dagnija Smilga («Ēter», LMAA) un Dina Suhanova (LMDA, LMAA). Grafikas dizains — Goda Budvitīte (Goda Budvytytė). «Salonu» finansiāli atbalsta — Valsts Kultūrkapitāla fonds. Informatīvais partneris — Latvijas Arhitektu savienība. Pasākums iekļauts Arhitektūras nedēļas 2022 programmā.