Animācija — Katrīna Sadovņikova

Paralēli pieredzei arhitektūras projektēšanā Dina Suhanova ilggadēji darbojusies akadēmiskajā vidē un īstenojusi virkni ar nozari saistītu pasākumu un norišu. Dina ir arī pētniece Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūtā, kā arī iesaistījusies LMA topošās jaunās arhitektūras skolas veidošanā. Rubrikā «Forša fīča» Dina stāsta par aktivitātēm, kas viņai ļauj ikdienā saglabāt līdzsvaru un atklāj jaunus skatpunktus.

Forša fīča Fold 22. marts, 2024

«Mana foršā fīča ir mani sportiskie hobiji — teniss manā dzīvē ienāca 2019. gadā, un ar distanču slēpošanu nodarbojos jau kopš bērnības. Katrs, protams, zina un var novērtēt ieguvumus, kādu aktīvā atpūta un sportiskās nodarbības dod veselībai un fiziskajai formai, bet man aktīva iesaistīšanās minētajos sporta veidos negaidīti pavēra arī citus logus uz pasauli.

Pirmkārt, tas ļauj «uzspridzināt» ierasto paziņu burbuli un iepazīties ar citu, atšķirīgu, nereti mazāk zināmu nozaru pārstāvjiem, kā arī iegūt plašāku skatu uz to, kā dzīvo, atpūšas, ko domā un kā darbojas citi cilvēki. Bieži tas noved pie negaidītām un interesantām sadarbībām un ideju attīstības virzieniem.

Otrkārt, aktīva dalība turnīros, slēpošanas sacensībās vai treniņos man ir palīdzējusi jaunatklāt Latviju, līdz tam nezināmas vietas, trases un sporta infrastruktūru ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, kas, savukārt, ir ļoti vērtīgi no arhitekta skatpunkta.

Treškārt, sports ļauj man «izvēdināt smadzenes» — esmu pārliecināta, ka aktīva laika pavadīšana (sevišķi teniss, kur liela nozīme ir koncentrēšanās spējai un mentālajai noturībai) man daudz labāk palīdz līdzsvarot darba pienākumus un ar darbu nesaistīto ikdienu, tikt galā ar stresu, fokusēties un būt noturīgākai dažādās situācijās.

Ceturtkārt, sports sniedz pārliecību un gandarījumu, ka vecumā nedaudz pirms 40 ir iespējams uzsākt jaunas lietas, apgūt jaunu sporta veidu un būt labā formā. Adrenalīna pieplūdums, ko iegūstu sacensībās, man ir sava veida dopings vai tāda kā pozitīvā narkotika, lai tiktu galā ar ikdienu. Novēlu ikvienam rast iedvesmu un drosmi uzsākt kaut ko jaunu šajā pavasarī!»

Dina Suhanova ir diplomēta arhitekte ar maģistra grādu vizuālās mākslas vēsturē un kultūras teorijā. Akadēmiskajā vidē Dina darbojusies gan lektores un administratīvajos amatos, gan vadījusi dažādus starpdisciplinārus projektus.

 

Šajā vasarā, no 22. jūlija līdz 3. augustam, kopā ar LMA topošās jaunās arhitektūras skolas domubiedriem, augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti, kā arī sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu, notiks Dinas organizētā jau piektā īslaicīgai arhitektūrai un pilsētvides intervencēm veltītā vasaras skola «FestivaL’and» Valmierā. Līdz 1. aprīlim tiek gaidīti pieteikumi no ārvalstu dalībniekiem, savukārt aprīlī tiks atvērta pieteikšanās arī interesentiem no Latvijas.