Foto un dizains — Aleksejs Muraško

Izdevniecībā «Neputns» iznācis bērnu grāmatu autores Luīzes Pastores jaunais stāsts pirmsskolas un jaunāko klašu bērniem «Raiņa ielas cirks» par notikumiem, kas risinās kādas iztēlotas mazpilsētas Raiņa ielā. To ilustrējusi Ieva Jurjāne, bet dizainu veidojis Aleksejs Muraško.

Ziņas Fold 21. novembris, 2022

«Raiņa ielas cirks» ir Luīzes Pastores stāsts par spēju atrast kopīgo starp dažādām paaudzēm, mājām, sugām, šķirnēm, tautībām, piederībām un nepilnībām, katram saglabājot savu unikalitāti un īpatnības. «Jūle un Margrieta dzīvo katra savā ielas galā, bet viņu ikdienas notikumos cieši iesaistīti teju visi garās Raiņa ielas iemītnieki. Raiņa ielā prot draudzēties, garlaikoties, mācās atvadīties un sērot, un vissvarīgākais — te zina, kā visiem kopā radīt svētkus,» tā izdevumu raksturo autori.

 

Šī ir ilustratores Ievas Jurjānes otrā sadarbība ar grāmatu dizaineru Alekseju Muraško — pirmais viņu kopdarbs bija Kārļa Ķezbera bērnu grāmata «Takšelis Makšelis». «Raiņa ielas cirks» ir nestandarta bērnu izdevums — bieza grāmata ar ievērojamu teksta apjomu, kam rasts neparasts piegājiens grāmatas izkārtojumā. Lai stāstījumā ietvertu loģiskas pauzes un pārejas, Muraško vispirms radīja sakārtojumu katrai lapaspusei, paredzot brīvus laukumus ilustrācijām, kurus pēc tam aizpildīja grāmatas māksliniece Ieva Jurjāne. Muraško uzstādītie ierobežojumi ir radījuši neparastas kompozīcijas un pārspīlētas, izteiksmīgas perspektīvas.

 

Jurjāne ilustrācijas zīmējusi ar ogli, to papildinot ar pasteļu krītiņiem. Pasteļi parasti asociējas ar blāviem toņiem, taču grāmatas drukā izmantotas neona krāsas, kas zīmējumiem piešķir spožu košumu. Visu grāmatu vienotā veselumā satur dzeltenā un zilā krāsa, kas dominē gan visās ilustrācijās, gan tumšajā un noslēpumainajā vākā.

Kā īpaša dāvana lasītājiem iekšvākā iekļauts atloks ar Raiņa ielas karti, kas, parādot visas grāmatā minētās vietas, kalpo kā savdabīga teātra izrādes scenogrāfija. Savukārt grāmatas pēdējā nodaļa veidota kā «klusais stāsts» — teksta vizuāls turpinājums, kurā parādās gan ilustrācijas pavadoši uzdevumi vērības un pirmsskolas pamatprasmju treniņam, gan grāmatas varoņu dzīves ainas, kas risinās pēc tradicionālā pasaku nobeiguma «un viņi dzīvoja ilgi un laimīgi». «Viena no lielajām domām ir, ka tad, kad kaut kas beidzas, tās nav beigas, tas ir kaut kā sākums,» komentē Luīze Pastore.

 

Visā grāmatas tapšanas un noformēšanas gaitā autori ir sekojuši principam «ideja–skice–detalizācija», vispirms pārbaudot koncepciju un tad to iedzīvinot ar detaļām. Rezultātā radīts pārdomāts izdevums, kas balansē starp nopietnību, rotaļīgumu un absurdu.