Foto — Ed Reeve

Studijas «Ēter» veidotā arhitektūra izstādei «Weird Sensation Feels Good — The World of ASMR» Londonas Dizaina muzejā ir saņēmusi starptautiskā dizaina medija «Dezeen» balvu par labāko ekspozīcijas dizainu.

Ziņas Fold 17. novembris, 2022

Izstāde ir rezultāts sadarbībai starp kuratoru Džeimsu Teiloru–Fosteru (James Taylor–Foster) un arhitektu biroju «Ēter», kuri 2020. gadā radīja izstādes scenogrāfiju Stokholmas Arhitektūras un dizaina centrā un tagad — Londonas Dizaina muzejā. «Weird Sensation Feels Good» pēta ASMR jeb autonomās sensorās meridiāna reakcijas fenomenu — neparastas fiziskas izjūtas, ko rada audiāli vai vizuāli stimuli, kas pēdējos gados kļuvuši populāri interneta kultūrā.

 

««Weird Sensation Feels Good» ir interaktīvs uzbrukums maņām — labā nozīmē! Izstāde veiksmīgi pārtulko Youtube paaudzes fenomenu fiziskā ekspozīcijā. Tā ir digitālas pieredzes fiziska manifestācija, padarot digitālo sataustāmu,» komentē balvas žūrija. Izstāde ir saņēmusi arī «Dezeen Awards» publikas balvu.

Izstādes dizains piedāvā jaunu publisko telpu — akustiski piesātinātu vidi, ļaujot apmeklētājiem iegrimt multisensorā pietuvinātas ieskatīšanās, pietuvinātas klausīšanas un pietuvinātas jušanas pieredzē. Izstādes arhitektūra ir mēģinājums sintezēt ASMR radošo lauku un tā bagātīgo materiālo pasauli apmeklētājam nolasāmā telpiskā valodā. Iedvesmojoties no tradicionālās spa kultūras, ūdens plūdums ir ticis aizstāts ar laikmetīgo mediju plūsmām, cenšoties radīt drošības un privātuma atmosfēru publiskā telpā, kur liels cilvēku daudzums tiek izaicināts ļauties vienlaicīgai relaksācijai.

 

Iepriekš publicējām Dinas Suhanovas iespaidus par izstādes apmeklējumu Londonā, kurā viņa atzīmē: «Šīs personiskās izstādes pieredzēšanas nianses, tās nenoliedzami aktuālais saturs un scenogrāfija apstiprina ASMR kustības nozīmi ne tikai indivīda ķermenisko un psihoemocionālo sajūtu pasaulē, bet arī apliecina ASMR kā fenomena vietu kopējā dizaina kultūrā un attīstībā.»

 

Izstāde «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» Londonas Dizaina muzejā apskatāma līdz 2023. gada 10. aprīlim. Izstāde tapusi sadarbībā ar Zviedrijas Arhitektūras un dizaina centru «ArkDes». Kuratori — Džeimss Teilors–Fosters un «ArkDes».