Publicitātes foto

Japānas pilsēta Higašikava sadarbībā ar pasaulslaveno arhitektu Kengo Kumu rīko starptautisku mēbeļu dizaina konkursu studentiem un skolēniem. Šī gada tēma ir «Ārā lietojamas mēbeles». Pieteikumus konkursam var iesniegt līdz 2023. gada 31. martam.

Ziņas Fold 24. novembris, 2022

Higašikava atrodas Hokaido salā, un Japānā tā pazīstama kā fotogrāfijas galvaspilsēta. Higašikava ir arī Rūjienas sadraudzības pilsēta. Lai arī pilsēta ir neliela, tajā ir aktīva mēbeļu ražošanas industrija, kas izmanto vietējos resursus un īsteno arī dažādas radošas programmas. Viena no tām ir «Tavs krēsls», kuras mērķis ir sniegt bērniem drošības un piederības sajūtu, — pabeidzot pamatskolu, skolēniem tiek dāvināti koka krēsli, uz kuriem tie sēdējuši skolā. 2020. gada beigās Higašikavā aizsākta jauna iniciatīva — «Kagu» dizaina konkurss.

 

Līdz ar koronavīrusa krīzi visā pasaulē un lielpilsētu pārapdzīvotību kļuvis skaidrs, ka jāturpina meklēt veidus, kā pielāgoties mainīgajai situācijai pasaulē. Katra reģiona resursi un iespējas tajā sniedz mājienu, kur meklēt risinājumu jaunam dzīvesveidam. Lai popularizētu vietējo resursu izmantošanu, patīkamas vides veidošanu un iesaistītu jauniešus jaunu dizaina koncepciju izveidē, Higašikava uzsākusi sadarbību ar arhitektu Kengo Kumu, kuru interesē arhitektūras un dizaina lietojums lauku vidē. Kengo Kuma iestājas par reģionālu kopienu attīstību ar arhitektūras un vietējo resursu palīdzību un jaunās paaudzes izglītošanu.

 

«Covid–19 pandēmija nenoliedzami ir ietekmējusi un mainījusi mūsu dzīvesveidu, liedzot vairākas aktivitātes un normalizējot attālinātu darbu no mūsu mājvietām. Šobrīd, kad pandēmijas situācija uzlabojas, atkal ir iespējas ikdienā doties āra pastaigās, apmeklēt kafejnīcas un restorānus. Samazinoties ierobežojumiem un atgūstot iespēju nodoties aktivitātēm ārpus mūsu mājām, domāju, ka mums apkārt mainīsies arī lietas, padarot ārā pavadīto laiku daudz ērtāku. Pašlaik noris mūsu ikdienas revolūcija. Aicinu ikvienu iesūtīt savas āra mēbeļu idejas, kas bagātinātu mūsu jauno dzīvesveidu!» piedalīties konkursā mudina Kengo Kuma.

 

Konkursa mērķis ir radīt dizainu, kas iemieso «Kagu» koncepciju — apzinātības pilnu dzīvesveidu, kas tiecas veidot ciešāku saikni starp cilvēkiem un apkārtējo vidi. Ikdienā mēs izmantojam visdažādākos priekšmetus, bet ne vienmēr apzināmies kontekstu, kādā tie ir izgatavoti. Mēs bieži lietojam priekšmetus bezrūpīgi un izturamies pret tiem pavirši, neveltot tiem laiku un uzmanību. «Kagu» būtība ir pretēja — tā ir ilgtspējība, rūpes un apzinātība.

 

«Kagu» konkursa tēma šogad ir āra mēbeles. Iesniegtie darbi nedrīkst būt iepriekš publicēti, bet drīkst būt izrādīti mācību skatēs vai izstādēs. Konkursā var piedalīties skolēni un studenti līdz 30 gadu vecumam. Konkursam darbus var iesniegt arī grupas. Katrs dalībnieks drīkst piedalīties tikai vienā grupā un iesniegt tikai vienu pieteikumu. Dalība konkursā ir bez maksas.

 

Konkursa darba iesniegšanas termiņš — 2023. gada 31. marts, iepriekšējās reģistrācijas termiņš — 2023. gada 28. februāris. No visiem iesniegtajiem darbiem tiks izvēlēti desmit labākie, kas 2023. gada jūnijā prezentēs darbus klātienē Higašikavā. «Kagu» konkursa uzvarētājs saņems Kengo Kumas balvu 500 000 JPY (3450 eiro) apmērā. Tiks pasniegtas arī trīs izcilības balvas 100 000 JPY (690 eiro) apmērā un seši goda raksti.

 

Plašāka informācija par konkursu un pieteikuma anketa — «Kagu» mājaslapā. Papildu jautājumus iespējams uzdot, rakstot uz e–pastu official@kagu-higashikawa.jp.

 

Pagājušajā gadā konkursa finālā iekļuva Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas students Ralfs Ašaks, kura veidotais krēsls «Moro» var kalpot arī kā pārvietošanās līdzeklis.