Ilustrācija — FOLD

Arvien biežāk tradicionālos dizaina informācijas kanālus, kur līdzās tekstam svarīgu lomu ieņem attēls, papildina audio formātā nodotas ziņas. Radio raidījumi, aplādes jeb podkāsti, intervijas, grāmatu un ēku apskati, debates un kritika — kad laika ir maz, visam var sekot līdzi arī pastaigas, sporta vai tehniska darba laikā. Jaunā mākslas zinātniece Evelīna Elere FOLD uzdevumā noklausījās un lasītājiem piedāvā pasaules un Latvijas audio raidījumu izlasi par dizainu, arhitektūru, zinātni un sabiedrību.

Reportāžas Evelīna Elere 30. novembris, 2022

Kāpēc dizains?

Žurnālistes Ilzes Dobeles, Latvijas Arhitektūras muzeja vadītājas Ilzes Martinsones un dizaineres Jeļenas Solovjovas vadītais Latvijas Radio 3 raidījums «Kāpēc dizains?» pievērš uzmanību ikdienas procesiem, kas bieži paliek nemanāmi. Sarunās ar Latvijas dizaineriem, arhitektiem un domātājiem raidījuma veidotājas apspriež, kā dizains un arhitektūra tieši Latvijas kontekstā var gan uzlabot, gan sarežģīt mūsu dzīves. Raidījuma uzmanības lokā bieži ir pilsētvide. Piemēram, 10. oktobra epizodē ar ainavu arhitekti Helēnu Gūtmani tiek runāts par humānu jeb cilvēkiem piemērotu pilsētvidi un to, kā tā ilustrē valsts attīstības līmeni.

 

99% Invisible

Kur ir cilvēki, tur ir dizains — gan lielveikalu plānošanā, gan franču buldogu šķirnes izveidošanā. Raidieraksts «99% Invisible» piesaista plašas auditorijas uzmanību, it īpaši tos, kuri nav dizaina eksperti, bet gan tā ikdienas patērētāji. Tēmu klāsts ir plašs un daudzveidīgs, sākot no arhitektūras gadījumiem un negadījumiem līdz sīkiem un asprātīgiem ikdienas fenomeniem, kas reti apspriesti, bet pievērš klausītāja uzmanību ikdienišķām lietām, liekot uz tām paskatīties no cita skatpunkta. Lielisks piemērs ir 2. novembra epizode par modi, tendenču veidošanos un to, kā mēs izmantojam apģērbu, lai komunicētu ar citiem.

 

Scratching the Surface

Padziļinātas un akadēmiskas sarunas ar dizaina pasaules pārstāvjiem iespējams klausīties aplādē «Scratching the Surface». Dizainers, autors un pasniedzējs Džarets Fullers (Jarret Fuller) diskusijās ar raidījuma viesiem veido kritisku skatījumu uz dizaina praksi, pievēršot uzmanību arī dažādiem sociāli ekonomiskiem aspektiem. Vienā no raidījumiem Metjū Vizinskis (Matthew Wizinky) apspriež dizainu caur kapitālisma prizmu — vai dizains ir kapitālisma produkts, vai tas var būt antikapitālistisks? Šis raidījums palīdzēs iegūtu plašāku akadēmisku redzējumu par dizainu mūsdienu kontekstā.

 

Architecture Talk

Aplāde «Architecture Talk» piedāvā sarunas ar arhitektiem, māksliniekiem, modes dizaineriem, dizaina un kultūras domātājiem. Raidījumā apspriestās tēmas ir globāli svarīgas, un vairumu no tām var attiecināt arī uz Latvijā notiekošo. Piemēram, saistībā ar jūtīgo koncertzāles jautājumu var noklausīties 3. novembra sarunu ar arhitektūras vēsturnieku Džozefu Klārku (Joseph Clarke), kurš par arhitektūru runā no skaņas, nevis vizuālās perspektīvas. Šajā epizodē tiek apskatīta akustisko telpu un koncertzāļu vēsture, aplūkojot gan Vāgnera neīstenoto akustisko teātri, gan Lekorbizjē inovācijas akustikas jomā.

 

Scaffold

Londonā dibinātais «Architecture Foundation» jau ilgus gadus aktīvi informē un iesaistās diskusijās par arhitektūru, tās nozīmi un iespējām mainīt pasauli, kā arī arhitektu un dizaineru atbildību. Fonda audio raidījums «Scaffold» piedāvā sarunas ar jaunajiem arhitektiem, dizaineriem, māksliniekiem, redaktoriem un radošiem cilvēkiem, apspriežot viņu personīgos darbus, to vietu un nozīmi pasaulē. 28. oktobra epizodē jauno Ļubļanas dizaineru pāris «Soft Baroque» stāsta par savu praksi, filozofiju un pieeju dizainam. Šie un citi jaunie kultūras dzinējspēki piedāvā svaigu skatījumu uz pašreizējo mākslas vidi caur akadēmisku un pētniecisku prizmu.

 

Zaļgalvis

Latvijas mediju vidē pilsētvides un ekoloģijas tēma ir bieži sastopama. Arī interneta žurnāls «Satori» ir izveidojis aplādi un rakstu sēriju «Zaļgalvis», kas pievēršas cilvēka un ekoloģijas mijiedarbībai. Epizodē par Baltijas jūru Pasaules Dabas fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentegna stāsta par Baltijas jūras un Latvijas ūdenstilpņu kritisko stāvokli no izglītojošas un zinātniskas perspektīvas. Viņa skaidro to, kā mēs ietekmējam ūdenstilpņu kvalitāti un kā tā ietekmē mūs. Arī citās epizodēs ekoloģija un pilsētvide tiek apspriesta no ilgtspējas un humanitāra skatpunkta.

 

The Green Urbanist

Domājot par pilsētvidi, it īpaši zaļu, sakoptu un ilgtspējīgu, audio raidījums «The Green Urbanist» analizē mijiedarbību starp cilvēkiem, arhitektūru, dizainu un dabu. Mūsdienās cilvēka veidotajā vidē ir sastopams daudz funkcionāli labu risinājumu, kuros aizmirsts par lietotāja pieredzi un labsajūtu, tādēļ sarunās ar speciālistiem raidījuma vadītājs Ross O’Kalla (Ross O’Ceallaigh) spriež par veidiem, kā cilvēku pieredzi var padarīt patīkamāku. Piemēram, raidījuma 53. epizodē ar Vanesu Čempioni (Vanessa Champion) tiek skaidrots biofilā dizaina pozitīvais efekts uz cilvēka fizisko un garīgo veselību un pievērsta uzmanība ekoloģiskajām un ilgtspējas problēmām jaunās būvēs un telpās.

 

Failed Architecture

«Failed Architecture» ir neatkarīgs fonds, kas darbojas globāli un piedāvā kritisku skatu uz urbāno vidi un tās trūkumiem. Šo sarunu mērķis ir informēt par to, kā arhitektūras un dizaina radīta telpa var kļūt par avotu dažādām sociālajām problēmām, piemēram, kādas grupas izolācijai vai diskriminācijai. Sarunās ar domātājiem un pētniekiem tiek aplūkota arhitektūras un sabiedrības mijiedarbība un potenciāli novēršamās problēmas. 3. oktobra trīsdaļīgajā sarunā speciālisti apspriež diskomfortu un to, kā tas veidojas un izpaužas urbānajā vidē.

 

Kultūras rondo

Latvijas Radio 1 raidījums «Kultūras rondo» ir uzticams kultūras ziņu avots, kas informē par jaunākajām izstādēm ne tikai lielajos muzejos, bet arī mazākās galerijās, kā arī koncertiem, izrādēm, kultūras pasākumiem un festivāliem Latvijā un ārzemēs. Šajā pārraidē varam iepazīt arī jaunākās paaudzes Latvijas radošās personas un viņu darbus, piemēram, horeogrāfus Elīnu un Rūdolfu Gediņus un multimediju mākslinieci Elzu Ozolu. Raidījums piedāvā gan īsas un informatīvas epizodes, gan garākas sarunas par dažādām tēmām, piemēram, 29. oktobra raidījumā tiek apspriesta Norvēģijas galvaspilsētas Oslo jaunā kultūrvide.

 

Kultūrdeva

Latvijas Televīzija piedāvā aplāžu sēriju «Kultūrdeva», kas divas reizes mēnesī publicē Henrietas Verhoustiskas intervijas ar Latvijas kultūras jomas pārstāvjiem. Sarunas sniedz ieskatu viņu personīgajā dzīvē, kā arī domās par kultūras norisēm un tendencēm. 26. oktobra sarunā ar Lolitu Tomsoni, Žaņa Lipkes memoriāla direktori, tika apspriests ne tikai viņas vadītais muzejs, bet arī citas tēmas — antisemītisms, Uzvaras pieminekļa nojaukšana un Civilās savienības likums.

 

Design Matters

Aplādē «Design Matters» pieejamas intervijas ar starptautiski atpazīstamiem radošo nozaru pārstāvjiem, kurus, atklājot šo kultūras ikonu dzīves gājumu un pieredzi, jau no aplādes pirmsākumiem intervē rakstniece un dizainere Debija Milmana (Debbie Millman). Raidījums kalpo arī kā platforma, kur apspriest globāli un personīgi svarīgas tēmas, piemēram, dekolonizāciju dizainā, darba vietas ētiku, kā arī mākslinieku un dizaineru atbildību sociālajā vidē.