Foto — Gints Ivuškāns

Šodien, 5. decembrī, tika nosaukti šī gada Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» nominanti. Visvairāk nomināciju saņēmusi režisora Viestura Kairiša filma «Janvāris», savukārt balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tiks piešķirta kinodramaturgam Alvim Lapiņam. «Lielais Kristaps» notiks nākamā gada sākumā, no 23. līdz 26. februārim.

Ziņas Fold 5. decembris, 2022

Kopumā Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» konkursam iesniegtas 83 filmas: 14 pilnmetrāžas spēlfilmas, 6 īsmetrāžas spēlfilmas, 3 mazākuma kopražojuma filmas, 17 pilnmetrāžas dokumentālās filmas, 16 īsmetrāžas dokumentālās filmas, 5 daudzsēriju filmas, 3 animācijas filmas un 19 studentu filmas no Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas, RISEBA un Latvijas Mākslas akadēmijas.

Viestura Kairiša filma «Janvāris» nominēta divpadsmit kategorijās, toskait kā «Labākā pilnmetrāžas spēlfilma». Vienpadsmit nominācijas saņēmusi režisora Aika Karapetjana filma «Sema ceļojumi», savukārt režisoru Raita un Laura Ābeļu filma «Nemierīgie prāti» nominēta desmit kategorijās. Līdz ar šīm trim filmām par labākās spēlfilmas titulu cīnīsies arī filmas «Māsas» (rež. Linda Olte) un «Upurga» (rež. Uģis Olte). Balvai par labāko spēlfilmas režiju izvirzīti Viesturs Kairišs, Linda Olte, Aiks Karapetjans, Raitis un Lauris Ābeles, Armands Zvirbulis («Krimināllieta iesācējam»).

 

No dokumentālā kino visvairāk nomināciju, četrās kategorijās, saņēmušas divas filmas — režisora Ivara Zviedra filma «Bahs pret Covid» un režisores Kristīnes Briedes filma «Svārstības». Līdz ar šīm filmām balvai kā labākās dokumentālās pilnmetrāžas filmas izvirzītas — Pētera Krilova un Ivetas Budrevičas filma «Hekabes jautājums», Ievas Ozoliņas filma «Mana māte valsts» un Ivara Selecka filma «Zemnieki».

 

Kategorijā «Labākā animācijas filma» izvirzītas filmas «Dziesma par brīnumskapi» (rež. Krista Burāne), «Dusmukule» (rež. Dace Rīdūze) un «Mans laulību projekts» (rež. Signe Baumane), bet par labākās daudzsēriju filmas titulu cīnīsies īsmetrāžas daudzsēriju filma «Ārčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem» (rež. Madara Dišlere), daudzsēriju krimināldrāma «Krimināllieta iesācējam» (rež, Armands Zvirbulis) un seriāls «Viss norm».

 

Pilnu nominantu saraksts — Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» mājaslapā.