Foto — Kristiāna Zelča

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) kļuvis par bērniem vēl draudzīgāku un aizraujošāku vietu, kur dizainu var radoši iepazīt jaunajā aktivitāšu studijā–ekspozīcijā «Dizaina process». Mazie muzeja apmeklētāji var izmēģināt spēkus keramikas, kinētikas, plakātu dizaina un aušanas jomā, paši sajust dizaina materiālu atšķirības un ieklausīties stāstos, ko atklāj interaktīvais skaļrunis «Babbit».

Ziņas Fold 31. janvāris, 2023

Dizaina studija bērniem ļauj saistošā veidā pētīt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatītās tēmas. Aktivitāšu galds ir piemērots gan dažāda vecuma bērniem, gan pieaugušajiem, un pie tā vienlaikus var darboties vairāki muzeja apmeklētāji. Studja ir īpaši interesanta ģimenēm ar mazākiem bērniem, jo sniedz iespēju rotaļāties un pildīt praktiskus uzdevumus, izmantojot dažādas maņas.

 

Jaunā studija tapusi sadarbībā ar dizaineri Lāsmu Kondrāti un ilustratori Kristīni Martinovu. «Manuprāt, ir izdevies radīt interesi raisošus un viegli uztveramus uzdevumus, kuriem ierosmi guvām no ekspozīcijas «Dizaina process». Uzdevumi ir brīvi interpretējami, bez viena pareizā risinājuma, tādējādi sasaucoties ar radošo procesu. Man kā dizainerei bija svarīgi piedāvāt ilgtspējīgas bezatkritumu aktivitātes. Darbam izmantoju savu mīļāko materiālu — koku, kas ir atjaunojams, pārstrādājams, kā arī viegli utilizējams,» par ekspozīciju stāsta Lāsma.

Keramikas daļā, pētot formu un krāsu mijiedarbību, apmeklētāji var veidot koka traukus un savu veikumu salīdzināt ar muzeja eksponātiem. Plakātu dizaina stacijā bērni tiek aicināti iejusties dizainera lomā un salikt savu košo «Dizaina procesa» plakātu. Risinot kinētikas uzdevumu, iespējams iemācīties, kā dizainā panākt dinamiku jeb kinētiku, savienojot un kustinot ģeometriskus rakstus. Pie aušanas rāmja katrs var izmēģināt pinumu veidus, atklāt to struktūru un īpašības, savukārt Latvijā radītais skaļrunis «Babbit» iedvesmo tuvāk iepazīt materiālus, kurus dizaineri izmanto savos darbos. Uz aktivitāšu galda novietots arī dizaineres Lāsmas Kondrātes veidots grāmatplaukts, kurā atrodama lasāmviela par dizaina procesiem gan maziem, gan lieliem. Uzdevumu lapas rosina apmeklētājus izzināt gan konkrētus muzeja eksponātus, gan dizaina norises kopumā.

 

Dizaina studijas tapšanā piedalījās DMDM izglītības programmu kuratores Kristīne Šica un Kortnija Māra Gurtlava, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Izglītības un pieejamības daļas vadītāja Elīna Bērziņa. Projekts īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.