Publicitātes foto

9. martā norisināsies Itālijas vēstniecības Latvijā un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) organizētā Itālijas dizaina diena, kuras laikā notiks izstādes «Light on Made In Italy» atklāšana un 2023. gada Itālijas dizaina vēstnešu Latvijā, itāļu arhitektu studijas «Warehouse of Architecture and Research» pārstāvju publiskā lekcija par mūsdienu arhitektūru Itālijā.

Ziņas Fold 7. marts, 2023

Izstādes «Light on Made In Italy» atklāšana notiks ceturtdien, 9. martā, plkst. 16.30 RTU Arhitektūras fakultātē, Ķīpsalas ielā 6, 4. stāvā. Pasākumu ievadīs Itālijas vēstnieka Latvijā Alesandro Monti (Alessandro Monti) uzruna. Izstāde veidota atbilstoši 2023. gada Itālijas dizaina dienas izvēlētajam tematam «The quality that lights up the energy of design for the people and the environment» («Kvalitāte, kas izgaismo dizaina enerģiju cilvēkiem un videi»), tās kurators — itāļu interjera un mūsdienu dizaina žurnāls «Interni».

 

Izstādē varēs aplūkot divdesmit fotogrāfijas, kurās attēloti dažu pasaulē pazīstamāko Itālijas dizaina zīmolu produkti, kuru specifiskās īpašības stāsta par konkrētu vēstures posmu, tehnoloģiskajām zināšanām, amatniecības stilu un rokrakstu, kā arī sasniegumiem mēbeļu, aksesuāru, apšuvumu un materiālu pētniecībā. Foto papildinās apraksti angļu un itāļu valodās. Izstāde apskatāma līdz 12. aprīlim.

 

Pēc izstādes atklāšanas plkst. 17.15 RTU Zinātnes un inovācijas centra zālē «The Moon» Ķīpsalas ielā 6A, 2. stāvā norisināsies arhitektu Gabriēles Korbo (Gabriele Corbo) un Jakopo Kostanco (Jacopo Costanzo) publiskā lekcija par mūsdienu arhitektūru Itālijā un viņu veidoto darbu metodiku, kas top 2013. gadā Romā dibinātajā arhitektu studijā «Warehouse of Architecture and Research». Tā ir manierisma arhitektūras un mūsdienu inovāciju telpas hibrīds ar savdabīgu radošā procesa redzējumu, priekšplānā izvirzot pretrunīgas arhitektūras koncepcijas.

 

Korbo un Konstanco ir mācībspēki Eiropas Dizaina institūtā Romā un Pizas Universitātē, kā arī padomdevēji Amerikas Akadēmijā Romā. Kopš 2019. gada viņi izdod žurnālu par arhitektūru «Panteon». 2020. gadā arhitektūras, dizaina un interjera žurnāls «Platform» viņus iekļāva starp piecdesmit  abākajiem jaunās paaudzes arhitektiem un dizaineriem Itālijā.

 

Pateicoties dažādās valstīs strādājošajām Itālijas vēstniecībām, konsulātiem un kultūras institūtiem, Itālijas Dizaina diena daudzviet pasaulē norisināsies jau septīto reizi. To organizē Itālijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrija un Itālijas Kultūras ministrija sadarbībā ar «Fondazione ADI — Collezione Compasso d’Oro», Itālijas Industriālā dizaina asociāciju (Associazione per il Disegno Industriale), Milānas Triennāli (Triennale Milano), dizaina mesi «Salone del Mobile Milano», Itālijas Kokapstrādes un mēbeļu rūpniecības federāciju (Federlegno) un Itālijas tirdzniecības aģentūru.