Animācija — Katrīna Sadovņikova

FOLD jaunajā rubrikā radošo industriju profesionāļi dalās ar priekšmetiem, pakalpojumiem, vietām, darba instrumentiem, programmatūru un citām labām lietām, ko viņi izvēlējušies izmantot, jo tās izceļ kāda maza, bet būtiska nianse. Pildspalva, ko patīkami turēt rokā, lietotne, kas palīdz sakārtot ikdienu, vai galda lampa, kas allaž paliek vēlamajā pozīcijā, — ir lietas, kas mūsu darbu un dzīvi padara mazliet vieglāku un skaistāku. Ar pirmo «Foršo fīču» dalās arhitekte Marija Katrīna Dambe no biroja «Nomad».

Forša fīča Fold 28. aprīlis, 2023

Pēc arhitektūras studijām Austrijā un Norvēģijā Marija Katrīna Dambe kopā ar arhitektu Florianu Betatu (Florian Betat) dibinājusi arhitektūras biroju «Nomad». Viņu prakses centrā ir funkcionāla, ilgtspējīga un finansiāli pieejama arhitektūra, kas izmanto vietējos resursus un cenšas ierobežot radīto atkritumu daudzumu. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu būvniecību, Marija regulāri uzstājas dažādos pasākumos un izglīto topošos profesionāļus, vadot darbnīcas studentiem. «Nomad» arhitekti izstrādājuši vadlīnijas apritīgai būvniecībai, kā arī veikuši izsmeļošu priekšizpēti apritīgas būvniecības pilotprojektam Rīgā.

«Kopš 2014. gada, kad studiju brīvlaikā, atgriežoties Latvijā vecāku mājās, zem spilvena atradu mazo «Makita» koferīti ar rozā urbi, tas ir «piedalījies» katrā mazā un lielā projektā — gan studiju darbu izstrādē, gan dzīvokļa izbūvē, gan «Nomad» gaitās. Lai arī mazs un krāsas ziņā nenopietns, tas spēj pievarēt jebkuru materiālu. Mazais izmērs nozīmē arī mazāku svaru, tāpēc reizēs, kad, uz pirkstgaliem pastiepjoties, jāizurbj kāds caurums, ir pavisam viegli urbi noturēt līmenī. Protams, jāpiemin arī tā fotogēniskums, kas ļoti labi iederas Instagram stāstos un liek studentiem pasmaidīt.»