Spēle «Restauratori» — Harijs Grundmanis. Publicitātes attēls

Vismazāk pieteikumu Latvijas Dizaina gada balvas 2023 (LDGB) ziemas sesijā saņemts digitālo risinājumu un pakalpojumu dizaina kategorijās. Šoreiz konkursam pieteikti seši digitālie risinājumi un tikai divi pakalpojumi. Iepazīstinām ar tiem darbiem, ko žūrija izvirzījusi dalībai konkursa otrajā kārtā.

Ziņas Fold 13. aprīlis, 2023

Atlases žūrija digitālo risinājumu kategorijā otrajā kārtā izvirzīja trīs darbus, savukārt pakalpojumu dizaina kategorijā — vienu. «Prieks redzēt iesniegto darbu dažādību digitālo risinājumu kategorijā. Īpaši vēlamies izcelt spēli «The Case of the Golden Idol», kas jau pamanīta un atzinīgi novērtēta gana piesātinātajā pasaules spēļu industrijā. Šis darbs ir brīnišķīgs piemērs, kā ne tikai atrast unikālu pieeju detektīvu spēlei, bet arī nostrādāt risinājumu līdz sīkākajai detaļai. Pakalpojumu dizainā pieteikumu bija mazāk, bet nelielo skaitu atsver gandarījums par iesniegtā darba «Selfnamed.com» izcilību. Līdzīgi kā ar spēli «The Case of the Golden Idol», arī šeit ir saskatīta iespēja unikālam nišas pakalpojumam un atbilstoši idejai diezgan eleganti nostrādāts pakalpojuma lietotāja ceļš, » stāsta atlases žūrijas pārstāvis, UX dizainers Mārcis Miķelsons–Germs.

 

Nominanti kategorijā «Digitālie risinājumu»

Finanšu lietotnes «Goalry» dizains

 

Darba autors — «UXDA». Darba pasūtītājs — «Goalry»

 

«Goalry» ir digitāla platforma, kas lietotājiem palīdz pilnvērtīgi izmantot finanšu pārvaldības rīkus, iegūt informāciju un izglītoties, kā arī saņemt atbalstu no līdzīgi domājošu cilvēku kopienas. «Goalry» darbojas kā dažādu finanšu produktu, piemēram, rēķinu, nodokļu, ieguldījumu un aizdevumu agregators, kas balstīts lietotājam draudzīgā un viegli uztveramā mentālā modelī. Katrs finanšu produkts veidots kā veikals, un tie visi, līdzīgi kā iepirkšanās centrā, apvienoti «Goalry» platformā, radot unikālu pakalpojumu — finanšu mērķu lielveikalu.

Videospēle «The Case of the Golden Idol»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Color Gray»

 

«The Case of the Golden Idol» ir digitāla detektīvspēle, kurā spēlētājam jānoskaidro divpadsmit noslēpumainu nāvju cēloņi un to savstarpējā saistība četrdesmit gadu laika posmā. Spēles vizuālais tēls izmanto «pixelart» stilizāciju un groteskus tēlus, kas raisa asociācijas ar 1990. gadu piedzīvojumu spēlēm. «The Case of the Golden Idol» strādā arī uz vājām datorsistēmām, un tās spēlēšanai nav nepieciešama ātra reakcija vai iepriekšējas iemaņas datorspēlēs, līdz ar to tā ir pieejama un potenciāli interesanta ikvienam. Vairāk par spēli — šeit.

Digitāla spēle «Restauratori»

 

Darba autors — Harijs Grundmanis. Darba pasūtītājs — «Tritone Studio»

 

Tiešsaistes apslēpto objektu spēlē «Restauratori» ir gan Latvijas mākslas vēstures izzināšanas veids, gan laba izklaide. Spēlē izmantotas zināmas un mazāk zināmas Latvijas mākslinieku gleznu digitālās reprodukcijas, kurās spēlētājam jāpamana un jāatzīmē neatbilstoši, neiederīgi objekti. Spēlētāja uzdevums ir gleznu attīrīt un nonākt pie īstā — oriģinālā mākslas darba.Vairāk par spēli — šeit.

Nominanti kategorijā «Pakalpojumi»

Pašapkalpošanās vietne «Selfnamed.com»

 

Darba autori — «Cosmetics Nord» (produktu vadības komandas vadītāja — Anete Vabule, digitālā produkta vadītājs — Kristaps Birmanis, vadošais dizainers — Arturs Hmeļovs, tehniskā dizainere — Linda Pretkalniņa). Darba pasūtītājs — «Cosmetics Nord»

 

«Selfnamed.com» ir tiešsaistes pašapkalpošanās platforma, kas dod iespēju ikvienam izveidot savu ilgtspējīgas kosmētikas līniju. Platformā ir iespējams pasūtīt produktus ar personalizēta dizaina iepakojumu un izveidot mārketinga materiālus. Mazākais pasūtījuma apjoms ir viena vienība, tādējādi samazinot pārprodukciju un padarot pakalpojumu demokrātiskāku. Platforma veicina dabīgu kosmētikas produktu pieejamību tirgū un dod iespēju kosmētikas segmentā attīstīties maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Dalībai Latvijas Dizaina gada balvas 2023 konkursa otrajā kārtā kopā izvirzīti 59 darbi. Pilns nominantu saraksts ir pieejams konkursa vietnē. Konkursa otrā kārta norisināsies 2023. gada maijā, kad fināla žūrija vērtēs nominantus un izvirzīs finālistus. Fināla žūrija arī lems par katras kategorijas uzvarētāju un Latvijas Dizaina gada balvas Grand prix ieguvēju. Konkursa otrā kārta noslēgsies ar Dizaina gada balvas apbalvošanas ceremoniju 2023. gada 2. jūnijā. Fināla žūrija sastāvēs no sešiem žūrijas locekļiem. Līdzās Latvijas pārstāvjiem darbus vērtēs arī trīs ārvalstu profesionāļi, kuri pārstāv dažādas dizaina jomas. Žūrijas sastāvs tiks publiski izziņots konkursa mājaslapā.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.