Militārais transportlīdzeklis «VR–1–FOX» — Edijs Ļaksa. Publicitātes foto

Iepazīstinām ar Latvijas Dizaina gada balvai 2023 (LDGB) kategorijā «Produkti» ziemas sesijā iesniegtajiem darbiem, kuri tikuši konkursa otrajā kārtā. No 17 pieteikumiem atlases žūrija tālāk izvirzījusi sešus darbus.

Ziņas Fold 11. aprīlis, 2023

«Iesniegtie darbi šoreiz pārsteidza ar augstu tehnoloģisko līmeni — gan produktu sarežģītību, gan attīstības stadiju. Vairākos pieteikumos vērojams, ka produktu dizainers savu darbu īstenojis lielākas komandas sastāvā — tā ir ļoti apsveicama un iepriekš retāk novērota tendence produktu dizaina jomā Latvijā. Šie darbi pacēla kopējo kvalitātes līmeni, tāpēc žūrija lēma uz nākamo kārtu virzīt tikai izcilākos darbus. Otra tendence — balvai tika pieteikti izglītojoši dizaina risinājumi bērniem. No tiem atzinīgi vērtējām darbus, kas ne tikai vizuāli atbilst auditorijai, bet spēj to ieinteresēt. Produktu interakciju ar bērniem pārbaudījām dzīvē un secinājām, ka tie bērnus neatstāj vienaldzīgus. Uzrunāt šo auditoriju ir liels izaicinājums laikmetā, kad izglītojošs piedāvājums bērniem ir ļoti plašs. Novēlējums nākamajiem konkursiem: vēlētos redzēt vairāk tradicionālāku dizaina risinājumu, kas definē mūsu valsti un laikmetu,» stāsta kategorijas atlases žūrijas priekšsēdētāja Ieva Kalēja.

 

Nominanti

Apģērba vienības «Monstri»

 

Darba autors un pasūtītājs — Artis Štamgūts

 

Divi apģērbu komplekti vīriešu modes kategorijā — mākslinieciskais komplekts un komerciālais komplekts. Mākslinieciskais komplekts nes ideju par dekonstruējošu monstru, kurš dzīvo cilvēkā, — depresiju. Savukārt komerciālais komplekts ir pašpietiekama, no monstriem brīva cilvēka vizualizācija. Darbs aktualizē nopietnu, aizvien pieaugošu problēmu — mentālo veselību.

Militārais transportlīdzeklis «VR–1–FOX»

 

Darba autors — Edijs Ļaksa. Darba pasūtītājs — «VR Cars»

 

«VR–1–FOX» ir militārais transportlīdzeklis ar atvērta tipa virsbūvi, kas izstrādāts un izgatavots Latvijā pēc Nacionālo bruņoto spēku pasūtījuma. Šis auto ir unikāls ar tā veiktspēju, apvienojot sevī vieglā bagija manevrētspēju un apvidus auto izturību. Spējīgs doties pat visgrūtākajās bezceļu misijās, tas ir īpaši piemērots ātrai personāla un kravu transportēšanai. Auto dizainā iekļauts vēstījums par mērķtiecību, nepiekāpību un spēju adaptēties. Tā kā militārajam transportlīdzeklim jāsaplūst ar apkārtējo vidi, auto krāsojumu definējusi mūsu apvidum raksturīgā dabas ainava, kā arī NATO vadlīnijas.

«Aptolux» modulārie video gaismošanas paneļi «MP–1»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Aptolux»

 

«Aptolux» modulārie video gaismošanas paneļi ir kā Šveices armijas nazītis filmētājiem — tie ir ērti un kompakti, tos var ņemt līdzi, lai kur arī dotos, un tie var aizvietot vairumu citu gaismošanas paneļu. Katrs gaismas panelis ir neatkarīgi funkcionējošs, taču, salikti kopā jebkurā formā, tie elektroniski un fiziski kļūst par vienu veselu. Saliktiem paneļiem ir nepieciešams tikai viens barošanas avots, un tie tiek kontrolēti kā viens.

Dizaina studija bērniem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

 

Darba autori — Latvijas Nacionālais mākslas muzeja Izglītības un pieejamības daļa (Kristīne Šica, Elīna Bērziņa, Kortnija Māra Gurtlava) sadarbībā ar dizaineri Lāsmu Kondrāti un ilustratori Kristīni Martinovu. Darba pasūtītājs — Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs kļuvis par bērniem vēl draudzīgāku un aizraujošāku vietu, kur dizainu var radoši iepazīt jaunajā aktivitāšu studijā. Dizaina studija bērniem ļauj mazajiem muzeja apmeklētājiem izmēģināt spēkus keramikas, kinētikas, plakātu dizaina un aušanas jomā, sajust dizaina materiālu atšķirības un ieklausīties stāstos, ko atklāj interaktīvais skaļrunis «Babbit». Studija aicina saistošā veidā izzināt muzejā apskatītās tēmas un ģimenēm veidot ciešāku saikni ar dizainu ikdienā. Vairāk par šo ekspozīciju — šeit.

Mūzikas instruments «Motor Synth MKII»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Gamechanger Audio»

 

«Motor Synth MKII» ir inovatīvs mūzikas instruments — četrbalsīgs sintezators, kas kā savu galveno skaņas avotu izmanto astoņu elektromotoru sistēmu. Instrumenta pamatā ir efektīvs, augstas precizitātes motoru vadības bloks, kas izmanto dronu motorus mūzikas radīšanai. Elektromotoru griešanas ātrumi tiek vadīti ar tik augstu precizitāti, ka tie spēj izpildīt sarežģītas muzikālās partijas. Tālāk skaņas signāls tiek apstrādāts, izmantojot klasiskas skaņas apstrādes metodes, kas padara «Motor Synth MKII» par pilnvērtīgu un daudzveidīgu elektroniskās mūzikas instrumentu.

 

Izglītojoša galda spēle «Izglāb rokrakstu»

 

Darba autori — Līga Rīga, Agrita Rinkeviča, Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji. Darba pasūtītājs — Līga Rīga

 

«Izglāb rokrakstu» ir izglītojoša galda spēle rakstītprasmes attīstīšanai bērniem no četru gadu vecuma. Spēles mērķis ir ieinteresēt bērnus rakstīt ar roku, kā arī aizraujošā veidā pievērst uzmanību pareizai drukāto un rakstīto burtu un to savienojumu rakstības apguvei jau agrīnā vecumā. Spēle veidota ierastā galda spēļu formātā — ar laukumu un 185 uzdevumu kartītēm. Katrā no tām ir iestrādāts QR kods, kas atklāj video animācijas. Tās viegli uztveramā veidā parāda, kā ir jāraksta katrs rakstītais vai drukātais alfabēta burts, kas pēc parauga jāatveido uz caurspīdīgas tāfelītes.

 

Dalībai Latvijas Dizaina gada balvas 2023 konkursa otrajā kārtā kopā izvirzīti 59 darbi. Pilns nominantu saraksts ir pieejams konkursa vietnē. Konkursa otrā kārta norisināsies 2023. gada maijā, kad fināla žūrija vērtēs nominantus un izvirzīs finālistus. Fināla žūrija arī lems par katras kategorijas uzvarētāju un Latvijas Dizaina gada balvas Grand prix ieguvēju. Konkursa otrā kārta noslēgsies ar Dizaina gada balvas apbalvošanas ceremoniju 2023. gada 2. jūnijā. Fināla žūrija sastāvēs no sešiem žūrijas locekļiem. Līdzās Latvijas pārstāvjiem darbus vērtēs arī trīs ārvalstu profesionāļi, kuri pārstāv dažādas dizaina jomas. Žūrijas sastāvs tiks publiski izziņots konkursa mājaslapā.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.