Porcelāns — Esmeralda Purvišķe un Zahars Ze (2023). Foto — Gvido Kajons

Līdz 13. augustam Rīgas Porcelāna muzejā skatāma mākslinieku Esmeraldas Purvišķes («Esse Ceramics») un Zahara Ze izstāde «Porcelāna padarīšana», kur būs redzami īpaši izstādei radīti darbi. Tā ir pirmā reize, kad radošā dueta veikums tiek izstādīts Porcelāna muzejā.

Ziņas Fold 27. jūnijs, 2023

Esmeralda Purvišķe ir māksliniece, dizainere, kura strādā ar keramiku un ir zīmola «Esse Ceramics» izveidotāja. Zahars Ze ir grafiķis, kurš strādā kā ilustrators, grafikas dizainers un reizumis arī kā ielu mākslinieks. Lai arī katrs no viņiem līdz porcelānam nonācis atšķirīgā veidā, šobrīd jau vairāk nekā piecus gadus viņi kopā strādā studijā «Krasta keramika» Rīgā. Sākot ar pirmo kopīgi veidoto darbu, Esmeraldas un Zahara simbioze ir tik cieša, ka šobrīd mākslinieki jau vairs nenošķir konkrētu individuālo autorību un savus lolojumus paraksta kā kopdarbus.

«Es radu keramiku vienkārši tāpēc, ka nevar dzīvot bez darīšanas. Vajag to «porcelāna padarīšanu»», teic Esmeralda Purvišķe.

Esmeraldas un Zahara darbos pirmie uzmanību piesaista košie tēli, kas samanāmi spilgtajos krāsu laukumos, — izteiksmīgās keramikas formas un virsmas «apdzīvo» cilvēki, dzīvnieki un augi. Kā funkcionālie, tā abstraktie objekti izceļas ar dzīvespriecīgu estētiku un oriģinālu dizainu, un, ielūkojoties rūpīgāk, var samanīt arī gudru un uzmanīgu Latvijas keramikas dižgaru studēšanu. Abiem autoriem vienlīdz svarīgi, ka radītais priekšmets ietver ne vien estētiskās kvalitātes, bet ir arī funkcionāls.

 

Neliels ieskats Esmeraldas radošajā darbā Rīgas Porcelāna muzejā bija redzams grupas izstādē «Testējot mūsdienas II» 2021. gadā, kur mākslinieces radītā kanna un krūzes bija eksponētas starp padsmit citu Latvijas dizaineru produktiem, tomēr šī ir pirmā reize, kad mākslinieku pārim pievērsta nedalīta uzmanība. Izstādei veidotie darbi turpina abu daiļradē iecienītās līnijas. Esmeralda attīsta tālāk savu nu jau ikonisko servīzi, papildinot to ar jauniem priekšmetu tipiem un ieviešot delikātu, juteklisku krāsu dekorējumu. Zahars piešķir cilvēcisku tēlu vaibstus dažādas formas porcelāna izstrādājumiem. Izstādē būs skatāmas gan lielas dekoratīvas vāzes un šķīvji, praktiski lietojamas krūkas, krūzes un bļodas, gan arī tēlniecība, abstrakti objekti un to instalācijas, rādot, cik šaura un viegli pārplūstama ir robeža starp saprotamo, lietojamo un mākslu.

 

Vairāk par izstādi «Porcelāna padarīšana»— Rīgas Porcelāna muzeja mājaslapā.