Publicitātes foto

«Streets of Baltics» ir Baltijas mēroga sadarbības projekts starp porcelāna dizaineri Esmeraldu Purvišķi («Esse Ceramics» un «Krasta Keramika») un māksliniekiem no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Šoruden iznācis jau trešais projekta metiens — ar rokām izgatavotās porcelāna krūzes, ko rotā oriģināli ilustratoru, grafiķu un ielu mākslinieku zīmējumi.

Ziņas Fold 26. oktobris, 2023

«Krasta Keramikas» īstenotā projekta mērķis ir veicināt sadarbību starp Baltijas valstu māksliniekiem un dizaineriem, kā arī stiprināt jomas profesionāļu kopienu. Pirmās «Streets of Baltics» krūzes iznāca 2018. gadā, 2021. gadā sekoja projekta otrais metiens, un tagad pieejama trešā krūžu sērija, kurai zīmējumus veidojuši ilustratore un grafiķe Ziepe un ielu mākslinieks Vour no Latvijas, māksliniece Stīna Lēka (Stina Leek) un mākslinieks Rolands Sērs (Roland Seer) no Igaunijas, kā arī ilustratore Akvile Magicdust un ielu mākslinieks, ilustrators Ettoja no Lietuvas.

Katrs krūzes dizains ir pieejams vien divdesmit eksemplāros, un tās tiek pilnībā izgatavotas ar rokām. Vispirms porcelāns tiek liets ģipša formās, un pēc pirmā dedzinājuma glāzītes tiek slīpētas un glazētas. Visbeidzot tās sietspiedes tehnikā tiek apdrukātas ar porcelāna virsglazūras krāsu, kas apdedzinot kļūst izturīga pret skrāpējumiem un citiem lietošanas defektiem. Lai gan «Streets of Baltics» krūzes pielīdzināmas mākslas darbiem, projekta autori uzsver, ka tie ir funkcionāli objekti, un krūzes ir noturīgas pret skrāpējumiem, tās var likt trauku mazgājamajā mašīnā un mikroviļņu krāsnī.

 

«Glāzes ir diezgan unikālas. Mēs netaisām tās konveijerī — katru numurējam un parakstām. Vēlamies, lai vizuālajiem māksliniekiem ir iespēja realizēt savu darbu uz telpiska un funkcionāla, nevis plakana, objekta. Projektā nemēģinām iegrožot mākslinieka darbu, ļaujam izstrādāt krūzes dekoru pēc paša izvēles. Vienīgais nosacījums ir divu krāsu izmantošana, » stāsta mākslinieks Zahars Ze, kurš kopā ar Esmeraldu Purvišķi darbojas «Krasts Keramikas» studijā. Krūzes pieejamas «Krasta Keramikas» internetveikalā.