Foto — «Krasta Keramika»

Šogad jau otro reizi tiek īstenots mākslas un dizaina sadarbības projekts «Streets of Baltics», kurā seši talantīgi mākslinieki no Baltijas valstīm radījuši apdrukas «Esse Ceramics» porcelāna krūzītēm, kas izgatavotas ar rokām un pieejamas ierobežotā daudzumā.

Ziņas Fold 24. novembris, 2021

Ideja par «Streets of Baltics» projektu «Esse Ceramics» dizainerei Esmeraldai Purvišķei jeb Essei un ilustratoram Zaharam Ze, kuri kopīgi darbojas «Krasta Keramikas» studijā, radās 2018. gadā, kad visas trīs Baltijas valstis svinēja savu simtgadi. Tolaik tapusi pirmā krūzīšu kolekcija ar septiņiem dažādiem dizainiem.

 

Šogad projektam piesaistīti divi mākslinieki no katras Baltijas valsts. Iniciatīvas autori atklāj, ka projekta gaitā veidojusies lieliska sadarbība, jo visi iesaistītie ilustratori un ielu mākslinieki viņiem ir personīgi pazīstami, un individuālie rokraksti lieliski savienojušies vienā kolekcijā. Latviju projektā pārstāv ilustratore Māra Drozdova un ielu mākslinieks Rombo. No Lietuvas apdrukas «Streets of Baltics» krūzītēm veidojis gleznotājs un ilustrators Trafik, kā arī ilustratore Kissi Ussuki. Savukārt Igauniju pārstāv ilustrators un ielu mākslinieks Gutface un mākslinice Līza Krūsmegi (Liisa Kruusmägi).

Katra no dažādajām krūzēm pieejama vien divdesmit numurētos eksemplāros. Tās izgatavotas no glazēta porcelāna, un ir roku darbs. Krūzīšu apdruka veidota sietspiedes tehnikā. Lai gan «Streets of Baltics» krūzes pielīdzināmas mākslas darbiem, projekta autori uzsver, ka tie ir funkcionāli objekti, un krūzes ir noturīgas pret skrāpējumiem, tās var likt trauku mazgājamajā mašīnā un mikroviļņu krāsnī.

 

Līdz decembra vidum «Streets of Baltics» krūžu kolekcija visu diennakti apskatāma «Krasta Keramikas» studijas skatlogā Rīgā, Turgeņeva ielā 1/3. Krūzes var iegādāties uz vietas studijā vai «Krasta Keramikas» interneta veikalā. Trauku prototipu izstrādi finansiāli atbalsta Valsts Kulturkapitāla fonds.