Attēls — Zaigas Gailes birojs

Jau otro gadu pēc kārtas Latvijas Arhitektu savienība aicina apmeklēt Industriālā mantojuma dienas radošajā kvartālā «Provodņiks». Katru otro nedēļu visas vasaras garumā interesentiem būs iespēja dzirdēt latviešu un starptautisku arhitektu lekcijas par industriālā mantojuma transformāciju. Pirmais notikums — arhitektes Zaigas Gailes lekcija «Būvēt uz pagātnes» — tiks aizvadīts 14. jūnijā.

Ziņas Fold 6. jūnijs, 2023

Industriālā mantojuma dienas ir pasākumu cikls, kurā notiek lekcijas par agrāko industriālo ēku arhitektūru mūsdienās, to transformāciju, teritoriju reģenerāciju un revitalizāciju. Pasākumos tiks apskatīti arī dažādi projekti ar uzsvaru uz eksperimentiem, sensorām pieredzēm, pētniecības veikšanu, identitāti un kopienas veidošanu. Varēs uzzināt vairāk arī par industriālajām ēkām raksturīgā vēsturiskā stila iezīmēm.

 

Kā pirmo no lektoriem apmeklētājiem 14. jūnijā plkst. 19.00 būs iespēja dzirdēt arhitekti Zaigu Gaili ar lekciju «Būvēt uz pagātnes», kurā Zaigas Gailes biroja pieredze darbā ar industriālo mantojumu tiks apskatīta caur atsevišķiem objektiem. Dalība pasākumā — par ziedojumiem. Par dalību klātienes lekcijā sertificētiem arhitektiem ir iespēja saņemt kredītpunktus. Pieteikšanās lekcijai — šeit. Pasākums notiek radošajā kvartālā «Provodņiks» Ganību dambī 63, 2. stāvā, piekļūšana no Aptiekas ielas, ieeja A.

 

Pirms lekcijas, plkst. 17.30—18.30, interesentiem ir iespēja doties ekskursijā pa «Provodņika» ēku — 360 metrus garo un piecus stāvus augsto bijušo gumijas rūpnīcu «Provodņik», kas reiz bijusi viena no pasaulē lielākajām gumijas preču ražotnēm.

 

Sekot līdzi Industriālā mantojuma dienu jaunumiem iespējams Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā. Pasākumus rīko — radošais kvartāls «Provodņiks» un Latvijas Arhitektu savienība. Pasākuma atbalstītāji: nekustamo īpašumu attīstītājs «Realto», biedrība «Attīstībai un nākotnei», bārs «Auss», biedrība «Plēšas», Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākumi tiek īstenoti ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.