Ilustrācija — FOLD

Sestdien, 9. septembrī, plkst. 18.00 notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas kandidātu izstādes atklāšana. Latvijas Arhitektu savienība jau otro gadu brīvdabas izstādi īsteno Vecrīgā, Torņa ielā 11, iepretim Arhitektu namam.

Ziņas Fold 7. septembris, 2023

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais nozares apbalvojums arhitektūrā. Balva šogad tiks pasniegta jau 28. reizi un to organizē Latvijas Arhitektu savienība ar Kultūras ministrijas atbalstu. No apbalvojuma pasniegšanas nozares profesionāļu lokā Latvijas Arhitektūras gada balva ir kļuvusi par Latvijas arhitektūras popularizēšanas nozīmīgāko gada pasākumu.

 

Izstādē būs aplūkojami visi 37 balvai pieteiktie objekti un tā papildinās Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju, kas šogad norisināsies no 2. līdz 6. oktobrim. Balvu pasniegšanas ceremonija 6. oktobrī būs arhitektūrai veltītu pasākumu nedēļas kulminācijas brīdis, kurā norisināsies fināla žūrijas pārstāvju, īpašo viesu un pašmāju arhitektu publiskās lekcijas, diskusijas un citi notikumi.

 

Brīvdabas izstādes dizainā izmantots atjautīgs plakņu balstīšanas princips, skaidu plāksnes uzverot uz metāla kolonnām. Slīpās, dažādos virzienos orientētās kolonnas veido nospriegotu, stabilu sistēmu, vienlaikus radot trauslu, pat neticamu vizuālo iespaidu. Standarta materiālu izmēros un saudzīgos, materiālu nebojājošos un viegli izjaucamos savienojumos balstītais dizains nodrošina gan efektīvu materiālu lietojumu, gan paredz to atkārtotu izmantošanu turpmākos projektos. Izstādes koncepcijas autors ir Ivars Veinbergs, tās uzbūvē piedalās Rihards Vītols un Juris Simanovičs, projektu vada Linda Leitāne.

Izstāde ir daļa no mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts», ko organizē un finansē Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Ieeja pasākumā bez maksas.