Ilustrācija — FOLD

Rīgas pilsētvide pēdējā desmitgadē aug un mainās īpaši strauji ― tas skaidrojams gan ar jauno 2020. gada Rīgas domes sasaukumu, gan arvien aktīvāku iedzīvotāju iesaistīšanos pilsētvides veidošanā caur apkaimes biedrībām un citām nevalstiskām iniciatīvām. Jāņu nedēļas priekšvakarā piedāvājam trīs vasarīgus, zaļus un priekpilnus stāstus no FOLD arhīva par cilvēcīgas pilsētvides veidošanu.

FOLD 10 Fold 14. jūnijs, 2023

Pārvērst nekurieni vietā — Sporta pils dārzi

 

Šī ir pēdējā Sporta pils dārzu sezona — pa šo laiku urbānie dārzi reiz pamestajā teritorijā starp Lielgabalu, Barona, Artilērijas un Tērbatas ielām ir izveidojuši spēcīgu dārznieku kopienu, pārvērtušies par bieži apmeklētu zaļo zonu pilsētas iemītniekiem, kā arī nokļuvuši starp pieciem prestižās Eiropas pilsētu publiskās telpas balvas finālistiem. Šī veiksmīgā iniciatīva Rīgas domē, ir radījusi iedīgļus pagaidu zaļā urbānisma attīstībai, kā arī motivāciju Sporta pils dārznieku kopienai meklēt jaunu mājvietu.

«Free Riga» ― tukšums kā iespēja

 

«Free Riga» aktivitātes kopš 2014. gada ir kļuvušas par nemainīgu parādību Rīgas pilsētvidē, ceļojot no vietas uz vietu. Šobrīd «Free Riga» tur rūpi par trim īpašumiem — Lastādijas kultūras kvartālu, kultūrvietu «Alksnājs» Vecrīgā un Dzīves kvalitātes dizaina institūtu V36 Viskaļu ielā — bijušajā Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes ēku kompleksā. Tikmēr Tallinas ielas radošais kvartāls, ko «Free Riga» uzsāka 2018. gadā, ir nostājies uz savām kājām un ir kļuvis par populāru socializēšanās un kultūrvietu Rīgas centrā.

Spēles ar telpu pop–up skvērā «Pilsētas kabata»

 

Viens no pilsētas labiekārtošanas un kultūras programmas «Rīgas vasara 2021» dalībniekiem bija pop–up skvērs Maskavas un Turgeņeva ielu stūrī, kur tika radīts publisks pilsētas laukums kultūras pasākumiem un atpūtai. Daļas no labiekārtojuma joprojām atrodas skvērā, bet daļas ir izkaisījušās pa tuvāko apkārtni — mēbeles nonākušas Lastādijas kvartāla dārzā, grīdas paneļi pārveidoti par soliņiem, no kuriem viens pat aizceļojis līdz tuvējai autobusu pieturai.