Foto — Valsts Nekustamie īpašumi

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) līdz 15. novembrim nodevuši ēku Elizabetes ielā 2 žurnāla «Rīgas laiks» atbalsta biedrības «Artsound» lietošanā kampaņas «Latvijas nākotnes laboratorija» īstenošanai. Sadarbojoties radošo profesiju pārstāvjiem — māksliniekiem, arhitektiem un mūziķiem — un Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēkiem, pētniekiem un studentiem, tiks īstenoti starpdisciplināri pasākumi sasaistē ar ēkas kultūrvēsturisko mantojumu.

Ziņas Fold 5. septembris, 2023

Žurnāla «Rīgas laiks» atbalsta biedrība vērsās pie valsts akciju sabiedrības «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) un Finanšu ministrijas ar aicinājumu nodot ēku Elizabetes ielā 2 īstermiņa lietošanā, lai īstenotu sociālo kampaņu «Latvijas nākotnes laboratorija». Projekta laikā plānots organizēt dažādus starpdisciplinārus pasākumus, lai radoši veidotu pozitīvu un noturīgu izpratni par ēkas vēsturi un ar to saistītajiem jautājumiem, tās kultūrvēsturisko mantojumu, nākotnes izmantošanas veidiem, kā arī veicinātu dažādu iedzīvotāju grupu savstarpējo komunikācijas spēju uzlabošanu un attīstību.

 

«Ēka Elizabetes ielā 2 ir nozīmīga modernisma arhitektūras būve, tādēļ VNĪ atbalsta žurnāla «Rīgas laiks» biedrības iniciatīvu par kultūras pasākumu rīkošanu. Biedrība ir iepazinusies ar ēkas tehnisko stāvokli, un projekta īstenošanas laikā apņemas veikt obligātos drošības pasākumus. Šī būs unikāla iespēja ikvienam interesantam iepazīties vairāk ar ēkas vēsturi, kamēr aktīvi tiek strādāts pie nākotnes attīstības ieceres,» komentē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

 

2020. gadā uzņēmums «Firma L4» ēkai veica tehnisko apsekošanu, konstatējot virkni ar neatbilstībām ēkas nolietojuma dēļ. Kā norāda VNĪ, īpašuma ekspluatācija kopumā nav apdraudēta, tomēr nepieciešama ugunsdrošības sistēmas izbūve, kas prasītu vismaz 700 tūkstošus eiro. 2020. gadā vairāk nekā puse ēkas platību netika izmantotas, tādēļ pēc izvērtējuma secināts, ka valstij izdevīgāk ir ēku atbrīvot uz trīs gadiem, kamēr tiek izskatītas īpašuma nākotnes izmantošanas iespējas.

 

2022. gada nogalē Ministru kabinetā tika skatīts informatīvais ziņojums «Par tiešās valsts pārvaldes iestāžu biroja telpu optimizācijas iespējām Rīgā», ar kuru tika uzdots Finanšu ministrijai, toskait tās kapitālsabiedrībai VNĪ, un Valsts kancelejai līdz 2023. gada 1. oktobrim izstrādāt konceptuālo ziņojumu par valsts tiešās pārvaldes iestāžu biroja telpu optimizācijas iespējām, iekļaujot risinājumu par vairākiem īpašumiem, arī ēku Elizabetes ielā 2.

 

Jūnija sākumā tika organizēta vietrades darbnīca ar mērķi vienuviet aicināt starpdisciplināru grupu ar mākslas, dizaina, arhitektūras, pilsētplānošanas un valsts pārvaldes profesionāļiem, lai efektīvi izstrādātu dizaina principus un priekšlikumus valsts iestāžu biroju centralizācijai. Pasākumā četras iesaistīto ekspertu grupas prezentēja ēku nākotnes attīstības scenārijus, uzsverot, ka ēka Elizabetes ielā 2 ir saglabājama valsts iestāžu biroju centralizācijai un tās apjoms saudzējams no lieka uzslāņojuma jeb piebūvēm. Savukārt ēka Kronvalda bulvārī 6 ir arhitektūras vērtība, kurā būtu ieteicams atgriezt izglītības funkciju. Teritorijas publiskā ārtelpa ir integrējama Kronvalda parka ainavā, likvidējot telpiskās robežas un funkciju zaudējušas būves. Ekspertu ieteikumi tiek ietverti konceptuālajā ziņojumā, kas tiks izskatīts šī gada oktobrī.

 

Jau ziņojām, ka 24. augustā Elizabetes ielā 2 otro sezonu uzsāka arhitektu biroja «NRJA» iniciētā pop–up izstāžu galerija «MAD telpa». Vairāk par pastāvīgo instalāciju un gaidāmajām izstādēm — šeit.