Animācija — Katrīna Sadovņikova

Artūrs Tols kopā ar Kristiānu Ertu savu arhitektūras studiju nodibināja vien pagājušajā gadā, taču «Studio Sija» jau ir realizējusi vairākus interesantus publiskās telpas projektus — neparastu bērnu rotaļu laukumu Purvciemā un izstādes «Redzeslauks» iekārtojumu mākslas centrā «Zuzeum». Artūrs rubrikā «Forša fīča» dalās ar «Rhinoceros» saīsnēm, kas palīdz modelēšanai noritēt ātri un gludi.

Forša fīča Fold 13. oktobris, 2023

«Jau kopš bakalaura studijām arhitektūras projektēšanai izmantoju modelēšanas programmu «Rhinoceros», un tā man nebūtu iedomājama bez personalizētajām saīsnēm. To ir vairāk nekā simts, un tās ir paredzētas kreisajai rokai pieejamiem taustiņiem, lai visas man nepieciešamās funkcijas būtu rakstāmas ātri un nenoņemot otru roku no peles. Datora interfeiss var nebūt šķērslis idejas tulkošanai realitātē, un jebkurš, iemācoties sev ikdienai nepieciešamās saīsnes, var pie zīmējumiem un modeļiem strādāt kā pianists.»

Artūrs Tols bakalaura grādu arhitektūrā ieguvis Liverpūles universitātē, savukārt maģistra darbu aizstāvējis prestižajā Bārtletas Arhitektūras skolā. Šobrīd publiskajā vidē apskatāmi divi viņa un Kristiānas Ertas darbi — abi kopā veidojuši iekārtojumu izstādei «Redzeslauks» mākslas centrā «Zuzeum», savukārt Purvciemā vēl divus gadus atradīsies nesen pabeigtā instalācija «Urbānais spēļu dārzs». 2021. gadā kopā ar Kārli Jaunromānu viņi veica arī padomju perioda būvelementiem veltītu pētniecisko projektu «Progresa arheoloģija», ar ko joprojām iespējams iepazīties projekta Instagram kontā. «Rhinoceros» saīsņu sarakstu iespējas lejuplādēt «Studio Sija» mājaslapā.