Dizains un foto — «Studio Sija»

Augusta beigās arhitektu birojs «Studio Sija» Purvciemā realizējis rotaļu laukumu — vides instalāciju, kas apspēlē mikrorajonu vizuālo valodu. Brīvstāvošā struktūra ir īstermiņa objekts, ko plānots uzturēt tās atrašanās vietā divus gadus.

Ziņas Fold 10. oktobris, 2023

Objekts «Urbānais spēļu dārzs» ir daļa no projekta «Mikrorajonu vasara», un tas papildina publiskās ekskursijas un aptaujas, kas augustā notika Rīgas mikrorajonos. Projekts turpina iniciatīvu «Blockhouse Community», kuras mērķis ir pievērst uzmanību tām pilsētas daļām, kurās mitinās lielākā daļa galvaspilsētas iedzīvotāju.

 

Metāla struktūra veidota kā mūsdienu interpretācija mikrorajonu arhitektūras mazajām formām — kāpjamiem rāmjiem, ko vēl arvien iespējams atrast daudzos pagalmos. Attālumi starp metāla elementiem un to neregulārais izvietojums ļauj brīvu rāpšanos starp tiem un spontānu spēļu rašanos dialogā ar objektu. Konstrukcijas koka daļās iefrēzēti mikrorajonos atrodamās arhitektūras dekoratīvo elementu reljefi no balkonu un fasāžu paneļiem, kas kalpo kā iedrošinājums vietējiem iedzīvotājiem pievērst uzmanību arhitektūras detaļām savā dzīvojamajā vidē.

«Pagalms aiz ēkas Nīcgales ielā 19 ir viens no retajiem pašvaldībai piederošajiem zemes gabaliem, kas deva iespēju gan piedāvāt iedzīvotājiem un viņu bērniem nepieciešamu funkciju, gan interpretēt padomju arhitektūras lielās un mazās formas jaunā veidā. Modernie bērnu laukumi un to komplicētā reglamentācija veido vienveidīgu, standartizētu spēļu vidi, kas nerosina bērnu iztēli. Pašiem eksperimentējot ar konstrukcijas formu, vēlējāmies uzsvērt, ka spēles galvenais uzdevums ir iepazīt pasauli tās visdažādākajās formās,» tā instalāciju komentē tās autori no «Studio Sija».

 

Rīgas vasaras programmā veidotais objekts tapis, augot interesei un publiskām aktivitātēm saistībā ar pilsētvides mazāk populāro mantojumu — ir aktualizējusies ēkas Elizabetes ielā 2 atkalizmantošana, tiek meklēti vecie Rīgas kioski, kā arī veiksmīgi noslēdzas Sporta pils dārzu darbības pirmie trīs gadi. Šīs kustības pamatā ir tieksme ieraudzīt vietas unikalitāti un vairot to pilsētvidē. Mikrorajonu pagalmi ir arvien pilnībā neapgūta vērtība Rīgā — pilsētu centros reti sastopamas zaļās oāzes.

Neskatoties uz to, ka arī mikrorajoni pēdējo desmit gadu laikā ir redzējuši dažādus uzlabojumus — skeitparkus un bērnu rotaļlaukumus, kopumā pagalmu labiekārtošana notiek lēni. Pašvaldībai piederošu pagalmu ir ļoti maz, bet tur, kur zeme ir dzīvokļu iemītnieku īpašums, nereti ir sarežģīti savākt vairākumu vai līdzekļus, lai ko uzsāktu. Taču ir cerība, ka ar līdzfinansējuma projektu vai kultūras programmu palīdzību ir iespējams īstenot mazākas un lielākas iniciatīvas.

 

Projektu «Mikrorajonu vasara» realizē kuratore Tīna Pētersone, māksliniece Ieva Jakuša, kā arī Artūrs Tols un Kristiāna Erta no «Studio Sija». Instalācijas realizācijā piedalījies arī Aleksandrs Breže, Ernests Cerbulis, Jānis Aufmanis un Mārtiņš Sīlis. Metāla konstrukcijas veidojis Edgars Spridzāns, savukārt CNC frēzējumus — «Mooseberry». Pateicība Gustavam Grasim par arhīva materiālu.