Vāka ilustrācija — Anna Vaivare

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā rakstnieces Agneses Vanagas un mākslinieces Annas Vaivares komiksu bērniem «Sirdslietas», kura galvenās varones — divas sirdis — veido draudzību, meklējot vienojošo atšķirīgajā un mācoties rast kopīgu valodu. Rīt, 7. oktobrī, izdevuma autores varēs satikt Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā.

Ziņas Fold 6. oktobris, 2023

Komikss «Sirdslietas» adresēts pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem. Stāsta galvenās varones ir būtnes ar atšķirīgiem raksturiem, taču tas neattur abas sirdis draudzēties. Divdesmit piecās komiksa epizodēs viņas spēlējas un ķīvējas, spriedelē, kaitina viena otru un rūpējas viena par otru, pamazām cenšoties izaugt par vienkārši labām sirdīm. «Vai vienkārši būt labam nav pats sarežģītākais uzdevums? «Sirdslietas» ir pretsāpju un izklaides līdzeklis mazām, vidējām un lielām sirdīm!» vēsta grāmatas apraksts.

 

Komiksa iecere radās, abām autorēm satiekoties literatūras festivālā Islandē, kur viņas sāka kopīgi meklēt idejas bērnu grāmatām. Agnese atklāj, ka stāsta pamatā ir doma, ka pat īsas sarunās vai neilgi kopā pavadīti brīži var divas sirdis aizvest pie svarīgām emocionālām atklāsmēm. Anna atzīmē, ka, lai gan sākumā Agneses ideja par stāstu, kura galvenās varones būtu sirdis, viņu neuzrunāja, galarezultāts devis gandarījumu, turklāt šis komikss ļāvis māksliniecei izmēģināt sev neierastu pieeju ilustrācijai.

Agnese Vanaga (1985) darbojas bērnu literatūrā, kā arī žurnālistikā un komunikācijas projektos. Viņas grāmata «Plastmasas huligāni» (2019), kas skar vides aizsardzības tēmas, ieguva Bērnu un jauniešu žūrijas balvu un ir uzņemta studijas «Animācijas brigāde» animācijas filmā «Dusmukule». Grāmatai sekoja turpinājums — «Plastmasas huligāni. Draugs pazuda» (2020) un «Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!» (2023). Vanagas grāmatas tulkotas arī armēņu un lietuviešu valodā.

 

Anna Vaivare (1987) studējusi arhitektūru un ilustrāciju, strādā gan grāmatu ilustrācijas, gan komiksa žanrā. Viņas īsformāta grafiskie stāsti kopš 2011. gada tiek publicēti komiksu izdevniecībā «Kuš!» un citu valstu izdevumos. Par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu krājumam «Saputrotā putra» māksliniece saņēmusi Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā (2016) un šai balvai viņa nominēta arī par ilustrācijām bilžu grāmatai «Ineses māja» (2022). Annas ilustrētā bilžu grāmata «Zirgā» ieguvusi Nacionālo grāmatu mākslas balvu «Zelta ābele» (2018).

 

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 7. oktobrī plkst. 15.00 kultūras centrā «Siguldas Devons», kur apmeklētāji varēs satikt komiksa autores, dzirdēt lasījumus no grāmatas, kā arī piedalīties komiksu darbnīcā. Pasākums ir daļa no Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāla, kas notiek 7. un 8. oktobrī. Plašāka informācija par festivāla programmu — Siguldas tūrisma mājaslapā.

 

Komikss «Sirdslietas» pieejams «Liels un mazs» mājaslapā. Sekot līdzi izdevniecības jaunumiem iespējams «Liels un mazs» Instagram un Facebook kontos.