Publicitātes attēls

Otrdien, 24. oktobrī, plkst. 18.00 «Trentini» salonā Strēlnieku ielā 8 Rīgā notiks Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) pasākums «Dizaina rudens», kura fokusā būs lietotāju pieredzes jeb UX dizains. Tajā aicināti piedalīties dizaineri, dizaina pasūtītāji, ražotāji, mediji un dizaina interesenti. Rudens darbu iesniegšana LDGB 2024 turpinās līdz 31. oktobrim.

Ziņas Fold 19. oktobris, 2023

«Lietotāju pieredzes dizainam (User Experience (UX) design angļu valodā) pēdējos gados tiek pievērsta liela uzmanība. Un ne bez iemesla — raugoties no biznesa perspektīvas, lietotāja pieredzes dizains ir prakse, kas ļauj uzlabot lietotāja mijiedarbību ar produktu vai pakalpojumu, radot vieglu, efektīvu, ērtu un patīkamu pieredzi, kas rezultējas lietotāja ilgtermiņa lojalitātē pret produktu vai zīmolu. Tas attiecas gan uz produkta fiziskajām īpašībām, dizainējot, piemēram, ergonomisku krēslu, gan pakalpojumu ērtumu, piemēram, nodrošinot raitu norēķinu procesu par pakalpojumiem tiešsaistē, vai, protams, arī izklaide, kas sniedz intensīvu piedzīvojumu. Pieredzes izstrāde nozīmē stratēģisku plānošanu un katras lietotāja mijiedarbības ar zīmolu organizēšanu,» stāsta Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa.

 

Pasākumā būs iespēja dzirdēt trīs dažādu jomu dizaineru prezentācijas par aktuāliem darbiem un lietotāju pieredzes dizainēšanas aspektiem tajos. Apmeklētāji varēs uzdot jautājumus un apspriest sev interesējošās tēmas neformālā gaisotnē.

 

Aldis Circenis, arhitekts, uzņēmējs un «Riga Chair» izveidotājs, stāstīs par Rīgas Krēslu fabrikas zīmola maiņu. «Jau sen zināms, ka ar labu krēslu arī sēdus var tālu tikt, taču Rīgas Krēslu Fabrika vēlas doties vēl tālāk un sasniegt jaunus apvāršņus, tāpēc turpmāk būs pazīstama ar jaunu vārdu – «Articul»,» Aldis komentē zīmola maiņu. Uzņēmums krēslus sāka ražot 1999. gadā ar pārliecību, ka svarīgākais ir krēslu lietotāju labsajūta un veselība. Vairāk nekā divdesmit darbības gadu laikā «Articul» dizaina produktu sortiments paplašinājies ar dažādām mēbelēm — galdiem, plauktu sistēmām, dīvāniem, pufiem u.c. Uzņēmums neatlaidīgi iekaro aizvien jaunus ārējos tirgus, un atrodams daudzos publiskos un privātos interjeros Latvijā. «Articul» radītās mēbeles ir Rīgas lidostā, koncertzālēs, teātros un birojos un neskaitāmos mājokļos.

Lietotāju pieredzes dizainere Santa Paegle stāstīs par dizaina aģentūras «UXDA» veidoto finanšu lietotni «My.t money», kas šogad ieguva divas «Red Dot Design Award» balvas kategorijās «Finanšu lietotnes dizains» un «Lietotāju pieredzes dizains». «My.t money» tika izstrādāta Maurīcijas lielākajam telekomunikāciju uzņēmumam Mauritius Telecom, lai atvieglotu Maurīcijas iedzīvotāju ikdienu, vienā lietotnē apvienojot gan finanšu, gan citu pakalpojumu saņemšanu, nepārslogojot lietotājus ar informāciju un nodrošinot vienmērīgu lietotāja pieredzi. UXDA kļuvusi par par pirmo lietotāju pieredzes dizaina aģentūru Latvijā, kas ir saņēmusi gan «Red Dot Design Award», gan «IF Design Award» un «A’ Design Award» balvas.

Vakara trešais runātājs būs vēja tuneļu ražotāja «Aerodium» līdzīpašnieks Ingus Augstkalns, kurš ilgu laiku uzņēmumā vadījis produktu un pieredzes dizaina izstrādi. Tagad viņš ir radījis pasaulē nebijušu atrakciju «Beat The Storm». Tajā jebkurš interesents var piedzīvot dažāda stipruma vētru drošos apstākļos, pieaugušajiem piedzīvojot pat otrās kategorijas viesuļvētru, kur brāzmas sasniedz līdz 165 km/stundā. Atrakcijas «Beat The Storm» apmeklētājam ir divi izaicinājumi — sacensties ātrumā, kādā aiziesi līdz tuneļa galam un nospiedīsi pogu, vai iespēja atklāt vēju, spēlējoties un izpildot dažādus uzdevumus. Šobrīd atrakciju izbauda Dānijas zinātnes parka «Universe» apmeklētāji, Ingus strādā pie tā, lai drīzumā šis piedzīvojums būtu arī citos zinātnes un atrakciju parkos, arī Latvijā.

Programma

18.00–18.10

Ievadvārdi: Latvijas Dizaina centrs & «Trentini»

18.10–18.30

Par Latvijas Dizaina gada balvas aktualitātēm

18.30–20.00

Dizaina jaunumu prezentācijas:

  • Aldis Circenis par Rīgas Krēslu fabrikas jauno identitāti;
  • Santa Paegle par UXDA finanšu lietotni My.t money;
  • Ingus Augstkalns, Par AERODIUM un Beat the storm.

20.00

Sarunas neformālā gaisotnē

 

Uz pasākumu aicināts ikviens interesents. Iepriekšēja reģistrācija ir obligāta. Vietu skaits ierobežots. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Reģistrācijas saite šeit.

 

«Dizaina rudens» norises vieta ir «Trentini» salons Strēlnieku ielā 8, renovētā 19. gadsimta ēkā, kas durvis vēra 2020. gada vasarā. «Trentini» salona dizaina autore ir arhitekte Zane Tetere–Šulce, kura uz jebkuru dizaina detaļu skatās kā uz daļu no kopuma, jo uzskata ka labam dizainam nepietiek vien ar funkciju — tam jāpiešķir arī personība. «Trentini» ir ceļvedis mūsdienu interjera dizainā — vieta, kur katrs var piepildīt savu sapni dzīvot vai strādāt estētiskā, mūsdienīgā un kvalitatīvā vidē. Šeit ikviens var sastapt ilgtspējīgu dizainu, iepazīt jaunākās tendences un saņemt personīgu konsultāciju.

 

Pasākumu organizē Latvijas Dizaina centrs sadarbībā ar radošo industriju komunikācijas platformu FOLD un «Trentini». Pasākumu līdzfinansē Kultūras ministrija.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Darbu iesniegšana Latvijas Dizaina gada balvai 2024 būs atvēra divos periodos: rudens pieteikšanās notiks no 2023. gada 1. oktobra līdz 31. oktobrim un ziemas pieteikšanās — no 2024. gada 2. janvāra līdz 31. janvārim. Vairāk informācijas par balvu LDGB mājsalapā.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.