Objekts «Tik tuvu, cik iespējams» (2023) — Krista Dzudzilo. Foto — Ansis Starks

«Kim?» Laikmetīgās mākslas centra izstādi «Nēsājamā atmiņa un ķermeņa tehnikas», kas stāsta par drēbnieku un piegrieztņu dizaineru Solomonu Levitānusu un «Bauhaus» skolas tekstila studenti un dizaineri Ļubu Monastirsku, pavada publiska dažādu notikumu programma. Tuvākie pasākumi — simpozijs, performance un darbnīca — gaidāmi 24. un 25. novembrī.

Ziņas Fold 23. novembris, 2023

Simpozijs

Starptautiskais simpozijs «Nēsājamā atmiņa un ķermeņa tehnikas» notiks 24. novembrī plkst. 14.00–18.30 Latvijas Mākslas akadēmijas K2 ēkā Kalpaka bulvārī 13. Pasākums noritēs angļu valodā, un tas atvērts jebkuram interesentam.

 

Kuratores Estere Kajema, Rikarda Mesnere, Zane Onckule stāstīs par «Kim?» notiekošo izstādi, tās kontekstu un kuratoriālo metadoloģiju, kā arī sniegs ievadu Solomona Levitānusa un Ļubas Monastirskas biogrāfijā un radošajā praksē. Muzeja «Ebreji Latvijā» direktors Iļja Ļenskis sarunā ar vēsturnieku un LNB vadošo pētnieku Gustavu Strengu un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Krājuma saglabāšanas centra konservācijas eksperti Austru Aizpurieti diskutēs par to, vai grāmata var būt memoriāls. Laikmetīgās modes un mākslas duets «Mareunrol’s» stāstīs par izstādē redzamajiem ciļņiem, kas sasaucas ar Solomona Levitānusa telpisko tilpuma domāšanu, savukārt pētniece Mikaēla Martinesa Detlingere audio ierakstā iepazīstinās ar izpētes darbu, kartējot masu apbedījumu vietas pazemes slāņus Rīgas Vecajos ebreju kapos. Modes dizaineres Santa Matule un Simona Veilande dalīsies atziņās no savas kopīgās tekstila darbnīcu sērijas, ko iedvesmojušas Solomona Levitānusa mācību grāmatas, bet LMA programmas «Post» studenti, kuri veidoja performanci «Recollection Bureau» izstādes atklāšanā, prezentēs īsfilmu par to.

Zīnu darbnīca «Drēbnieka draugs»

25. novembris plkst. 12.00–14.00 «Kim? Laikmetīgās mākslas centrā»notiks paštaisītu grāmatiņu jeb zīnu veidošanas darbnīca  bērniem un jauniešiem (4.–9. klase), kuras laikā jaunie izstādes apmeklētāji ir aicināti pievienoties kuratorēm Esterei Kajemai un Rikardai Mesnerei, lai kopīgi domātu par sarežģītu tēmu atspoguļojumu taustāmā, izglītojošā un rotaļīgā materiālā. Vingrinājumi ietvers meditatīvu zīmēšanu, radošo rakstīšanu un pārdomas par apzinātību.

Albas D’Urbano performance

25. novembrī «Kim?» telpās māksliniece Alba D’Urbano kopīgi ar šuvēju Klintu Šintu darinās tēlu no apdrukāta auduma — izstādē redzamā instalācijas pārtaps par drēbnieka darbnīcu ar visu apģērba izgatavošanai nepieciešamo. Apmeklētāji piedzīvos mākslinieces «ādas» tapšanas procesu: piegriešanu, šūšanu, apstrādāšanu un gludināšanu, divdimensiju virsmai pārvēršoties telpiskā objektā.

 

Alba D’Urbano (1955, Itālija) ir māksliniece, kura apvieno tradicionālas formas ar jaunas tehnoloģijas. Savās instalācijās viņa konfrontē vietas oriģinalitātes apzināšanos ar estētisku artefaktu īstenošanu. Kopš 1984. gada viņas darbi ir izstādīti daudzos muzejos un galerijās Vācijā un ārzemēs, un viņa ir pārstāvēta tādās kolekcijās kā Gūtenberga muzejs Maincā, Drēzdenes banka Minhenē, Laikmetīgās mākslas galerijas kolekcija Termoli, «Deutsche Bank» Darmštatē, «ZKM» Karlsrūē un Berlīnes «Deutsche Guggenheim»muzejs. 1995. gadā viņa tika uzaicināta kļūt par datorgrafikas katedras vadītāju Grafikas akadēmijā Leipcigā. Arī šobrīd D’Urbano ir pasniedzēja Leipcigā, Jauno mediju institūtā Frankfurtē un Ofenbahas Mākslas un dizaina akadēmijā.

 

Izstāde «Nēsājamā atmiņa un ķermeņa tehnikas» «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma līdz 29. decembrim. Plašāk par izstādi — šeit.