Publicitātes foto

Ar dizaineru un arhitektu sarunām 23. novembrī plkst. 18.00 kultūrtelpā «Smilga» tiks atvērta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izdotā grāmata «No Arkādijas līdz Marsam», kas stāsta par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem. Grāmatā ietverti LNB izstādes «No Arkādijas līdz Marsam» materiāli — unikāli parku vēsturiskie plāni no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, kā arī pilsētas zaļās zonas fotogrāfijas no dažādām atmiņas institūcijām. To papildina četru autoru — Kristas Burānes, Ilutas Dauškanes, Gundegas Laiviņas un Venta Vīnberga — īpaši grāmatai tapušas esejas.

Ziņas Fold 22. novembris, 2023

Grāmatas un izstādes centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija no LNB krājuma, kas ietver izcilā pilsētplānotāja Georga Kūfalta (1853–1938), daiļdārznieka Andreja Zeidaka (1874–1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Grāmatā iekļauti arī Uzvaras parka agrākie plāni. «Parki ir politisks, ideoloģijā balstīts lēmums. To vēsturiskie plāni un fotogrāfijas rāda, cik dažādi ir bijuši cilvēku sapņi, konflikti un to rezultāts — no idilliskās laimes zemes līdz neapdzīvotai planētai,» izdevumu raksturo tās sastādītāja, izstādes «No Arkādijas līdz Marsam» kuratore Anda Boluža.

 

Rādot parku vēsturi, grāmata vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izdevumā lasāmas četru autoru esejas, kas skata dzīvi parkos no dažādām mūsdienu perspektīvām. Režisore Krista Burāne raksta par parkiem no sociāli aktīvas pozīcijas, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs atklāj parku neredzamo pusi, savukārt bioloģe Iluta Dauškane pievēršas bioloģiskās daudzveidības aspektam un apskata putnu, kukaiņu un augu dzīves apstākļus pilsētas zaļajā zonā. Grāmatu noslēdz urbānistes Gundegas Laiviņas skats uz parku un cilvēces nākotni.

Grāmatas atvēršanas pasākums «No arsēna līdz neonam» notiks 23. novembrī plkst. 18.00 kultūrtelpā «Smilga» Eduarda Smiļģa ielā 34A, Rīgā, aicinot uz arhitektus un dizainerus uz diskusiju. Iezīmējot zaļās krāsas vēsturi un daudzveidīgās nokrāsas, radošo sarunu centrā būs ilgtspēja un radošās prakses, kas pievēršas klimata izmaiņām un citiem ar ekoloģiju un nākotni saistītiem jautājumiem. Pasākumu aicināts apmeklēt ikviens interesents.

 

Atzīmējot grāmatas iznākšanu, līdz 2. decembrim pagarināts izstādes «No Arkādijas līdz Marsam» apskates laiks, savukārt 30. novembrī interesenti izstādē aicināti uz sarunu «Parki kā protestu kultūras augsne», ko vadīs komponists, kultūras žurnālists un cenzūras pētnieks Edgars Raginskis. Tā būs skatāma arī tiešsaistē un arhīvā LNB sociālo tīklu kontos. Vairāk par izstādi «No Arkādijas līdz Marsam» — šeit.

Izstāde un grāmata tapušas ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un sagatavotas valsts pētījumu programmā «Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai 2020–2022» (Nr. VPP-KM-LKRVA-2020/1-0003). Grāmatas tapšanu atbalstītāja «Arctic Paper», un tā drukāta Jelgavas tipogrāfijā. Autori: Anda Boluža, Krista Burāne, Iluta Dauškane, Ilze Māra Janelis, Gundega Laiviņa, Mārtiņš Mintaurs, Vents Vīnbergs, Ieva Zībārte. Dizains — Dārta Hofmane. Pēc 23. novembra grāmata būs pieejama LNB veikalā un interneta veikalā «Draugu telpa».