Attēls — Goda Budvitīt

Turpinot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta (LMDA) un LMA Jaunās Arhitektūras skolas (LMAA) «Salona» pasākumu sēriju, ceturtdien, 30. novembrī, plkst. 18.00 kultūrtelpā «Smilga» notiks pirmā no divām ziemā plānotajām cikla epizodēm. «Salona #4» viesi būs materiālu dizainere Sarmīte Poļakova («Studio Sarmite») un lietuviešu arhitekts Mantas Peteraitis («Manto Peteraičio Architektūros Studija»).

Ziņas Fold 24. novembris, 2023

Sarmīte Poļakova, materiālu dizaina un izpētes studijas «Studio Sarmite» dizainere un vadītāja, lekcijā «No kurienes rodas un kur paliek materiāli?» runās par procesa kā pētniecības virzītājspēka nozīmi, strādājot ar materiāliem un rūpnieciskās ražošanas blakusproduktiem. Uzsverot izpētes un procesa nozīmi un atvēlot tam laiku, rodas pārsteidzoši atklājumi, kas ļauj novērot sakritības, kas citādi paliktu nepamanītas. Iedziļinoties bioreģionālajās ražošanas un vērtību ķēdēs, var atklāt jaunus naratīvus par materiālu ražošanu, patēriņu un izmešanu. Vai eksistē ideālais materiāls? Kādas jaunas prasmes un jauna estētika rodas darbā ar blakusproduktiem? Un visbeidzot — kā domāt par dizainu, kas orientēts plašāk nekā tikai uz cilvēku vajadzībām? Plašāk par Sarmītes darbu rakstījām iepriekš.

Mantas Peteraitis («Manto Peteraičio Architektūros Studija») ir praktizējošs arhitekts no Viļņas, kurš savā darbā īpašu uzmanību pievērš tehniskās, kultūras un sociālās ilgtspējas mērķiem. Papildus profesionālajai darbībai arhitektūrā Mantas aktīvi iesaistās arī citās starpdisciplinārās kultūras jomās — 2019. gadā kopā ar Linu Lapelīti (Lina Lapelytė) viņš piedalījās Rīgas mākslas bienāles RIBOCA 2 projektā «Currents», un šajā gadā daļa no Lietuvas paviljona Venēcijas arhitektūras biennālē ir viņa projekts «Mountain Pine Alphabet». «Salonā» Mantas runās par inovācijām arhitektūrā, kur eksperimentus bieži ierobežo potenciāli juridiskie un drošības riski. Tieši maza mēroga projekti un izstāžu arhitektūra ir ideāla vide inovatīvu ideju testēšanai un prototipēšanai pirms to ieviešanas un izmantošanas jau plašākā un kompleksākā veidā arhitektūrā.

 

«Salons #4» notiks 30. novembrī plkst. 18.00 kultūrtelpā «Smilga». Pasākums ir bez maksas. Tas notiks klātienē angļu un latviešu valodās.

 

«Salons» ir pulcēšanās, lekciju un neformālu sarunu pasākumi, ko organizē Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA), jaunveidojamās arhitektūras skolas LMAA komunikācijas un aktīvisma platforma «LMAA Agency» un arhitektūras studija «Ēter». Pasākumi tiek rīkoti ar mērķi papildināt vietējās arhitektūras scēnu un aktualizēt daudzveidīgo laikmetīgās arhitektūras kultūru, iesaistot dažādu jomu pētnieku, domātāju, radošo profesionāļu loku, kā arī plašāku sabiedrību. Pasākumus atbalsta Valts kultūrkapitāla fonds.