Mets ar devīzi «Baltic Shine» — «Mailītis A.I.I.M», «MARK arhitekti» un «Labie koki»

Nacionālās koncertzāles jeb Rīgas filharmonijas arhitektūras metu konkursā pirmo vietu ieguvis mets ar devīzi «Baltic Shine», ko kopā veidojuši arhitektūras biroji «Mailītis A.I.I.M.» un «MARK arhitekti», kā arī ainavu projektētāji «Labie koki». Žūrija uzsver, ka pirmās vietas ieguvēju izstrādātais mets ir bijis skaidrs uzvarētājs, demonstrējot saudzīgu pieeju vēsturiskajam mantojumam, veiksmīgi atrisinātu funkcionalitāti un akustiku.

Ziņas Fold 13. decembris, 2023

Paziņojot konkursa rezultātus, žūrijas priekšsēdētājs Gatis Didrihsons atzīmēja, ka arhitektu uzdevums, ņemot vērā topošās ēkas tipoloģiju, novietni un esošās arhitektūras saglabāšanu, bijis sarežģīts. Vērtēšanas procesā tikuši piesaistīti dažādu jomu eksperti, kas vērtēja gan arhitektūras veidolu, gan metu atbilstību programmai, ainavu arhitektūru, iekļaušanos pilsētvidē un transporta savienojumus. Vērtēšanā iesaistījās arī mūziķi, kas nākotnē būs ēkas lietotāji. Konkursa otrajā posmā īpaša uzmanība pievērsta akustikai, un pēc starptautisku jomas speciālistu sniegtā izvērtējuma, žūrija ir pārliecināta par izdarīto izvēli, piešķirot pirmo vietu «Mailītis A.I.I.M.», «MARK arhitektu» un «Labo koku» izstrādātajam metam «Baltic Shine», piešķirot autoriem 30 000 eur naudas balvu. Didrihsons arī atzīmēja, ka šis mets bijis skaidrs favorīts jau konkursa pirmajā kārtā.

Ņemot vērā, ka «Baltic Shine» mets salīdzinoši ar citiem izstrādāts ļoti augstā pakāpē, žūrija lēma otro vietu konkursā nepiešķirt. Trešā vieta un 15 000 eiro tika piešķirta metam ar devīzi «Take Five», kura autori ir arhitektu birojs «Jaunromāns un Ābele» un «Alps ainavu darbnīca» ar sadarbības partneriem. Veicināšanas balvas 7 500 eiro apmērā piešķirtas darbiem ar devīzēm «RIG199006504» (autori — «Manuelle Gautrand Architecture» (Francija), «Sudraba arhitektūra», «Landshape» un partneri) un «EKADEFT13» (autori —«Efrat Kowalsky Architects» (Izraēla) sadarbībā ar «DEFT architects» (Spānija)). Papildu atlīdzības apmērs katram no sešiem otrās konkursa kārtas dalībniekiem par dalību konkursa otrajā kārtā ir 30 000 eiro.

 

Konkursa otrās kārtas meti būs apskatāmi līdz 15. janvārim Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes 4. stāvā darbdienās no plkst. 9.00 līdz 17.00.

 

Metu konkursa mērķis bija iegūt labāko, arhitektoniski un funkcionāli pārdomātāko, ilgtspējīgāko Rīgas filharmonijas nākotnes attīstības vīziju, pārbūvējot Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5, un izvēlēties būvprojekta izstrādātāju. Kopumā Rīgas filharmonijas arhitektūras metu konkursam tika iesniegti 38 meti, un seši no tiem bija virzīti konkursa otrajai kārtai. Maksimālā līguma summa, ko Kultūras ministrija piesaistījusi no valsts budžeta līdzekļiem un Rīgas dome ir paredzējusi Rīgas filharmonijas projektēšanai un autoruzraudzībai, neieskaitot būvuzraudzības izmaksas, ir nedaudz virs 3,5 miljoniem eiro.

1. vieta — «Baltic Shine»

3. vieta — «Take Five»

Atzinība — «RIG199006504»

Atzinība — «EKADEFT»