Dizains — Una Grants, foto — Kristians Luhaers

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) laidusi klajā jaunu izdevumu ar LNB Mākslas krājuma atklātņu kolekcijā esošajām 20. gadsimta 20.–30. gadu fotopastkartēm un to aversos un reversos ietvertajām personiskajām un kolektīvajām atmiņām. Izdevumam piemīt gan estētiska, gan pētnieciska vērtība.

Ziņas Fold 19. decembris, 2023

Izdevuma priekšvārdā LNB Mākslas un mūzikas centra vadītāja Katrīna Teivāne raksta: «(…) pastkarte ir īpašs formāts. Tās reversā, kur ir paredzēta vieta pastmarkai, adresei un nelielai ziņai, ir rakstīti vēlējumi, jautājumi, lūgumi un sīkas ikdienas dzīves detaļas, ko cilvēki ir sūtījuši cits citam pa pastu, tādā veidā atklājot it kā maznozīmīgas un fragmentāras, taču tajā pašā laikā laikmeta garu iezīmējošas impresijas. Un tieši šī daudznozīmība ir izdevuma «Atmiņu topogrāfijas» centrā.»

Izdevums sastāv no bilingvālas grāmatas ar Santas Remeres un citu pētnieku esejām, kā arī krāšņā iepakojumā iesaiņotas paskaršu kolekcijas. Pastkartes drukātas oriģinālajā izmērā un izskatā — tās iespējams paņemt rokās, apskatīt no abām pusēm un izlasīt par tām īsu anotāciju. No milzīgā LNB krājuma kolekcijā iekļautas simts foto tehnikā izgatavotu pastkaršu reprodukcijas no 20. un 30. gadiem, kad pastkaršu fotopapīrs bija pieejams gan profesionāļiem, gan amatieriem. Pastkartes kārbā novietotas ar reversu uz augšu — autentiskās sūtītāju piezīmes un novēlējumi ir tie, kas pastkartes atdzīvina un ļauj šodienas skatītājam ielūkoties tā laika liecībās.

 

«Albuma iepakojums veidots iedvesmojoties no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma glabāšanas kastēm, kuras ir mazas, kompaktas, tās ir patīkami turēt rokās un aizdare veidota ar elegantām lentām,» stāsta albuma dizainere māksliniece Una Grants. Dizainā izmantoti divi koši toņi, kuru salikums reprodukciju albumam veido atpazīstamu identitāti. Pastkartes nav sašūtas albūmā, bet gan iepakotas kārbā, lai skatītājam būtu iespēja tās aplūkot atsevišķi, pēc iespējas tuvu oriģinālajam formātam vai kādu no pastkartēm bez aizmugurējā uzraksta nosūtīt pa pastu, turpinot pastkaršu stāstu kaleidoskopu.

Albuma sastādītāja ir LNB Mākslas krājuma eksperte Līga Goldberga, dizaina autore — māksliniece Una Grants. Izdevuma tapšanā tika piesaistīta publiciste Santa Remere, sniedzot jaunu skatījumu par plašā apritē lietotajām fotopastkartēm.

Video — Pēteris Tenisons, skaņa — «Cliche».