Labdarības projekts «Ukraina. Brīvības rezidence» — «Skudras Metropole» sadarbībā ar «Plombir Event». Publicitātes foto

Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) 2024 rudens pieteikšanās sesijā pakalpojumu dizaina kategorijā tika iesniegti četri darbi, bet digitālo risinājumu kategorijā — tikai trīs. Iepazīstinām ar rudens nominantiem — trīs darbiem pakalpojumu kategorijā un diviem darbiem digitālo risinājumu kategorijā, ko atlases žūrija virzīja tālāk otrajā kārtā. Ziemas pieteikšanās LDGB 2024 atvērta līdz 15. februārim.

Ziņas Fold 4. janvāris, 2024

«Mūsu žūrijai neapzināti ir sanācis virzīt tālākai vērtēšanai savstarpēji pilnīgi atšķirīgus darbus. Pakalpojumu dizainā tas ir gan mākslas projekts, kas pievērš uzmanību ļoti aktuālai tēmai, gan arī pasaulē pirmā vētras simulācijas atrakcija. Digitālajos risinājumos savukārt virzām mākslīgā intelekta jauno iespēju pielietošanu foto stendā, kā arī konceptuālu darbu, kas radoši izmanto sociālo tīklu «troksni», lai runātu par emocionālo veselību. Šis spektrs labi demonstrē, cik dažādi var būt darbi šajās kategorijās, tāpēc aicinām visus interesentus pieteikt savus darbus nākamajai atlases kārtai,» komentē pakalpojumu un digitālo risinājumu kategoriju atlases žūrijas priekšsēdētājs, uzņēmuma «Cube» UX dizaina nodaļas vadītājs un partneris Mārcis Miķelsons–Germs.

Nominanti kategorijā «Pakalpojumi»

Atrakciju komplekss «Beat the Storm»

 

Idejas autors — Ingus Augstkalns, projekta vadītājs — Rihards Dziedātājs, projektētājs — SIA «WeMPS» (projekta tehniskais direktors — Kristians Rimkus, projekta inženieris — Andrejs Meņkins), galvenais mākslinieks — Kristians Rukuts, arhitekte — Līva Kalniņa. Darba pasūtītājs — «Universe Science Park» (Dānija)

 

«Beat The Storm» ir unikāla atrakcija, kas radīta izklaidei un izglītībai — tās apmeklētāji var drošā vidē pieredzēt vēju līdz pat 2. kategorijas viesuļvētras stiprumam (165 km/h). Caur jaunatklāšanas un spēlēšanās prieku «Beat The Storm» raisa interesi par dabas zinībām un fiziku. Šo piedzīvojumu nodrošina recirkulāra tuneļa tehnoloģija, kurā tiek virzīta kontrolēta gaisa plūsma. Produkts «Beat The Storm» ir piemērots izklaides parkiem, zinātnes parkiem un muzejiem, gan iebūvēšanai iekštelpās, gan uzstādīšanai ārtelpās. Pirmās divas iekārtas ir uzstādītas Dānijā, «Universe Science Park». Iekārtas dubultā versija ļauj vienlaicīgi apkalpot četrus cilvēkus, nodrošinot līdz pat 300 cilvēku caurplūdi stundā.

Labdarības projekts «Ukraina. Brīvības rezidence»

 

Darba autors — «Skudras Metropole» sadarbībā ar «Plombir Event» (Ukraina). Darba pasūtītājs — projekts «Ukraina. Brīvības rezidence»

 

Starptautiskais kultūras projekts apvienoja māksliniekus no Ukrainas un Latvijas, lai plašā sabiedrībā akcentētu brīvības tēmu un atbalstītu Ukrainas karā cietušos. Projekts ietvēra mākslinieku «Brīvības rezidenci», plenērus, ekskursijas gidu pavadībā, teātra lasījumu «Bagāžas stāsti», gastronomiskās performances «Brīvības cena», tīmekļvietni un tiešsaistes izsoles platformu. «Brīvības rezidencē» vairāk nekā divdesmit dažādu jomu mākslinieki no Ukrainas un Latvijas radošos tandēmos veidoja savus stāstus par brīvību, aicinot to tapšanā iesaistīties arī apmeklētājus. Projektā radītie darbi nonāca izsolē, iegūtos līdzekļus ziedojot karā cietušo psihosociālai reintegrācijai.

LMA Dizaina vasaras skola «Dizaina aktīvisms: intervences eko–sociāliem izaicinājumiem»

 

Darba autors — Rūta Jumīte un Ieva Laube. Darba pasūtītājs — Latvijas Mākslas akadēmija

 

Vasaras skola «Dizaina aktīvisms: intervences eko-sociāliem izaicinājumiem» norisinājās 2023. gada jūnijā Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā un Vidzemes tirgū. Tā iepazīstināja dizaina studentus ar inovatīvām un kritiskā pieejā balstītām dizaina metodēm, kas ir ļoti aktuālas klimata un bioloģiskās daudzveidības krīzes laikā. Multidisciplinārās grupās tika veidotas intervences, kas radošā veidā pievēršas eko–sociāliem urbāniem izaicinājumiem, pētot un darbojoties plašāk par cilvēkcentrisko pieeju. Vairāk par dizaina vasaras skolu — šeit.

Nominanti kategorijā «Digitālie risinājumi»

LMT Mākslīgā intelekta foto stacija

 

Darba autors — «Wrong Digital». Darba pasūtītājs — «Latvijas Mobilais Telefons»

 

Sabiedrība mēdz būt ļoti konservatīva un noraidoša pret jaunākajām tehnoloģijām un mākslīgo intelektu. Cilvēkiem ir bail no nezināmā, tāpēc autori izstrādāja veidu, kā satikties ar mākslīgo intelektu aci pret aci — mākslīgā intelekta fotostendu. Tajā izmantots atvērtā koda risinājums «Stable Diffusion», kas dažu minūšu laikā ar četru fotoattēlu palīdzību ir spējīgs «iemācīties» jebkura cilvēka seju. Rezultāts — mākslīgā intelekta interpretācija par cilvēka izskatu.

Digitālā kleita «Threads of Influence»

 

Darba autors — Felicita Gāga. Darba pasūtītājs — Eindhovenas Dizaina akadēmija

 

Veicot tiešsaistes izpēti par latviešu tautas tērpiem, autore iedvesmojās no ekrāna attēlu plūsmas, kas folkloru ievietoja pavisam citā kontekstā. Izmantojot zaļā ekrāna tehnoloģiju, izveidota filma, kurā redzama jauna sieviete digitālā kleitā. Apģērba izskats pastāvīgi mainās, atspoguļojot interneta saturu un sociālo mediju trokšņus, kas ikdienā ir traucējoši, tomēr rada atkarību, no kā grūti atbrīvoties. Tērpā pavīd arī latviešu tautas tērpi, aicinot skatītājus uztvert kultūras mantojumu nevis kā pagātnes reliktu, bet gan kā daļu no mūsdienu strauji mainīgās digitālās pasaules.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Ziemas pieteikšanās konkursam atvērta līdz 15. februārim.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.