Attēls — Kirils Kirasirovs

Otrdien, 23. janvārī, plkst. 16.00 tiešsaistē notiks Latvijas Dizaina centra un Patentu valdes kopīgi rīkotais dizaina jaunumu pasākums «Dizainparaugi — aizsardzība un atbalsta iespējas», kura fokusā būs dažādi dizainparaugu aizsardzības aspekti, atbalsta iespējas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kā arī starptautiskais konkurss «DesignEuropa Awards», kas šī gada septembrī norisināsies Rīgā. Pasākumā aicināti piedalīties dizaineri, dizaina ražotāji un pasūtītāji, mediji un ikviens dizaina entuziasts.

Ziņas Fold 19. janvāris, 2024

Pasākuma «Dizainparaugi — aizsardzība un atbalsta iespējas» mērķis ir uzlabot dizaina kopienas zināšanas par intelektuālo īpašumu, sevišķu uzmanību pievēršot dizainparaugu aizsardzībai un iespējām, kas pieejamas, iesaistoties tādās iniciatīvās kā MVU fonds «Idejas stiprākam uzņēmumam» un konkurss «DesignEuropa Awards».

 

Pasākumā Patentu valdes eksperti sniegs ieskatu intelektuālā īpašuma pamatjēdzienos un jautājumos, kas raksturo šīs nozares būtību, īpašu uzmanību pievēršot dizaina aizsardzībai. Tiks padziļināti aplūkoti dažādi dizainparaugu piemēri un reģistrācijas process. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja uzzināt arī par MVU atbalsta fonda «Idejas stiprākam uzņēmumam» dotāciju sistēmu, kas sniedz iespēju maziem un vidējiem uzņēmumiem iegūt finansiālu atbalstu un resursus sava intelektuālā īpašuma aizsardzībai. Fonda programmu īsteno Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO), un tā darbosies no 2024. gada 22. janvāra līdz 6. decembrim vai līdz finanšu līdzekļi ir izsmelti.

 

Pasākuma otrajā daļā tiks sniegta informācija par starptautisko konkursu «DesignEuropa Awards, kura apbalvošanas ceremonija šoruden notiks Rīgā un kas radīts ar mērķi izcelt labāko dizainu starp reģistrētiem Kopienas dizainparaugiem. Sarunas laikā būs iespēja gūt detalizētu informāciju par pieteikšanās procesu, atbilstību kritērijiem un šīs balvas nozīmi izcilības veicināšanā un izcila dizaina godināšanā. Uzsverot dizaina ietekmi uz inovācijām un konkurētspēju, tiks demonstrēti arī iepriekšējo gadu laureātu piemēri un izcelts viņu ieguldījums dizaina jomā.

 

Uz pasākumu aicināts ikviens interesents. Iepriekšēja reģistrācija ir obligāta. Pasākumu organizē Latvijas Dizaina centrs sadarbībā ar Patentu valdi. Pasākumu līdzfinansē Kultūras ministrija.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas Jaunais Eiropas Bauhaus oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.