Attēls — Goda Budvitīte

24. janvārī plkst. 19.00 kultūrtelpā «Smilga» notiks otrā no divām plānotajām Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta (LMDA) un LMA Jaunās Arhitektūras skolas (LMAA) pasākumu sērijas ziemas epizodēm. «Salona» viesi šoreiz būs arhitekts Miro Romāns (Miro Roman) un fotogrāfe Zane Priede. Epizodē tiks apskatīta IT un arhitektūras izteiksmes līdzekļu pārklāšanās, spēlēšanās ar reāliem, digitāliem un imagināriem objektiem, iztēles provokācijas un fantastiski sirreālas telpas radīšanas iespējas.

Ziņas Fold 18. janvāris, 2024

Dr. Miro Romāns ir arhitekts un pētnieks, kuru interesē informācijas tehnoloģiju un arhitektūras radīšanai lietoto izteiksmes līdzekļu mijiedarbība. Viņš pēta, projektē, kodē un raksta par arhitektūru un pasauli, spēlējoties ar ēkām, grāmatām, attēliem, mākoņiem, avatariem, plūsmām, sarakstiem, indeksiem un pikseļiem. Šobrīd Miro ir docents Insbrukas Universitātes studijā «House of Coded Objects», kā arī vecākais pasniedzējs un pētnieks studijā «Meteora» Šveices Federālā tehnoloģiju institūta Cīrihē (ETH Zürich) Digitālās arhitektonikas katedrā. Viņš ir bijis vieslektors Vīnes Tehniskajā universitātē un pētnieks Singapūras ETH centra starpdisciplinārās pētniecības programmā «Future Cities», kā arī līdzredaktors grāmatai «A Quantum City». Miro ir izstrādājis skaitļošanas bibliotēku «Xenotheka» un tās meklēšanas instrumentu «Ask Alice» jeb Alice_ch3n81, ar kuru kopā Miro sarakstījis grāmatu «A Play Among Books». Savukārt Alice_ch3n81 sadarbībā ar Silvio Vujčiču radījuši mākslīgā intelekta modes dizaineru–rīku SOLL.

Fotogrāfe Zane Priede savu profesiju apguvusi pašmācības ceļā. Zane absolvējusi Eindhovenas dizaina akadēmiju Nīderlandē, un viņas darbos apvienojas iegūtā dizaina izglītība, aizraušanās ar fotogrāfiju un arhitektūru. Caur saviem vizuālajiem meklējumiem fotogrāfijā viņa tiecas pēc fantastiskā ikdienišķajā. Izmantojot dažādus priekšmetus, nelielu objektu kombinācijas un dažādas faktūras, Zane rada iedomātas un sirreālas ainas, savos darbos pielietojot rotaļīgu stāstīšanas pieeju un spēlējoties ar uztveres mainīgo dabu. Pagājušā gada rudenī galvaspilsētas pilsētvidē īpaši pamanāmas bija Zanes ēdienu fotogrāfijas Rīgas restorānu nedēļas kampaņai.

 

«Salons #5» notiks 24. janvārī plkst. 19.00 kultūrtelpā «Smilga». Pasākums ir bez maksas. Tas notiks klātienē angļu un latviešu valodās.

 

«Salons» ir pulcēšanās, lekciju un neformālu sarunu pasākumi, ko organizē Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA), jaunveidojamās arhitektūras skolas LMAA komunikācijas un aktīvisma platforma «LMAA Agency» un arhitektūras studija «Ēter». Pasākumi tiek rīkoti ar mērķi papildināt vietējās arhitektūras scēnu un aktualizēt daudzveidīgo laikmetīgās arhitektūras kultūru, iesaistot dažādu jomu pētnieku, domātāju, radošo profesionāļu loku, kā arī plašāku sabiedrību. «Salona» kuratores — Dagnija Smilga («Ēter», LMAA) un Dina Suhanova (LMDA, LMAA). Pasākumus atbalsta Valts kultūrkapitāla fonds.